Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Beleco

Cirkulär inredning för kontor och hemmakontor

Beleco hyr ut möbler flexibelt per månad till kontor eller hemmakontor. Produkterna återbrukas, så att behovet av att köpa nya minskar.

På vilket sätt är er verksamhet cirkulär?

– Vi är ett plattformsföretag där vi låter tillverkare att fortsätta äga sina möbler där de får en kickback varje månad så länge produkterna är uthyrda, säger Sebastian Rudenstam, medgrundare och CBDO på Beleco. Detta leder till att de tjänar mer pengar ju längre produkterna lever, vilket leder till en högre kvalité och som på sikt leder till att produktionen minskar då de tjänar pengar på de produkter som redan cirkulerar!

Hur gick det till när ni bestämde er för att satsa på en cirkulär affär?

– Vi lever i det 5:e tekniska skiftet i världen. Med hjälp av teknik så finns det nu möjlighet att fördela resurser på ett annat sätt samtidigt som företag och konsumenter kan byta produkter och anpassa sig. För att göra detta möjligt, samtidigt som vi gör något som är gott för miljön, så ser jag ingen annan modell än den cirkulära, eller ovala affärsmodellen, som vi har byggt upp. 

Vad har ni lärt er som ni vill dela med er av till andra bolag som funderar på att göra samma resa?

–  Kodak och Nokia var företag som inte ställde om, precis som med dem så kan det gå väldigt snabbt. Min rekommendation är att börja redan nu då det inte blir enklare när vinden har vänt och du står kvar. Börja med att se hur ni skulle kunna göra om er affärsmodell, utse en grupp i företaget som får en egen budget och som får mandat att bygga upp något nytt. Håller ni på med produkter så kan ni behöva hjälp med asset mangement, logistiklösningar och med att hantera cash-flow. Allt detta finns det lösningar på så länge ni är villiga att börja utforska. Vi har t.ex. lanserat massvis med mjukvara för att kunna hantera cirkulära flöden för stora företag, myndigheter och kommuner tänker använda för att enkelt kunna cirkulera produkter.

Cirkulära kartan

Beleco är ett av bolagen på Cirkulära Kartan, som visar upp verksamheter där delar av verksamheten är cirkulär och man har ambitioner att göra mer. Kartan ska därmed vara en inspiration för företag som vill vara del av cirkulära affärsekosystem. Kartan skapades inom ramen för projektet Cirkulära Halland, som ett alternativ till en rapport som snabbt blir inaktuell.

Detta är bara början, avsikten är att kartan ska växa och utvecklas över tid, och ser du att ditt företag passar på kartan så tveka inte att kontakta oss: josefina.sallen@ri.se eller derek.diener@ri.se.

Du hittar kartan på https://cirkularakartan.ri.se/

Josefina Sallén

Kontaktperson

Josefina Sallén

Fokusområdesledare Cirkulär omställning och coach inom Cirkulär omställning

+46 72 208 93 60

Läs mer om Josefina

Kontakta Josefina
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Pernilla Dahlman

Kontaktperson

Pernilla Dahlman

Innovations- och processledare

Läs mer om Pernilla

Kontakta Pernilla
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.