Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Alla får låna av Fritidsbanken

Som ett bibliotek för sport- och fritidsutrustning. Så beskrivs Fritidsbanken, en verksamhet som uppmuntrar till aktivitet och återbruk och som finns på ett 90-tal platser runt om i landet. I takt med att verksamheten växer ska man tillsammans med RISE ta reda på vad det är som gör att en Fritidsbank fungerar.

Skridskor för uthyrning på Fritidsbanken

På Fritidsbanken i Upplands Väsby norr om Stockholm är det full fart på utlåningen. Sparkcyklar, inlines, cyklar och fotbollsskor checkas ut av entusiastiska barn och ungdomar som snabbt försvinner ut för att pröva lyckan.

– Glöm inte att låna skydd, påminner Hanna Broberg-Järild, platsansvarig för Fritidsbanken.

Hanna har arbetat på Fritidsbanken sedan augusti 2018, och dörrarna slogs upp i oktober samma år. Trots att verksamheten bara har ett drygt halvår på nacken finns en ansenlig samling sport- och fritidsutrustning att låna; allt från golfklubbor och pilatesbollar till skridskor och parakälkar.

– Det enda vi inte har är en handboll, säger Hanna Broberg-Järild. Och en amerikansk fotboll, den har exploderat!

Startades 2013

Fritidsbanken i Upplands Väsby är en av två i Stockholmsområdet, och i hela landet finns idag 90 stycken banker. Idén kläcktes av Carina Haak, diakon i Deje i Forshaga kommun i Värmland. I januari 2013 uppmärksammade hon att alla barn inte hade samma möjligheter att delta i skolans idrottsverksamhet, och tänkte att det var ”märkligt att det inte gick att låna utrustning”. Med det som utgångspunkt startades den första Fritidsbanken.

– Vi fungerar som ett bibliotek för sport- och fritidsutrustning, säger Henric Byström, varumärkes- och kommunikationsansvarig på Fritidsbanken. Vem som helst får komma till oss och låna och det är alltid helt gratis. Vi ser till att folk kommer ut i naturen, ut och rör på sig!

Låntagarperspektivet centralt

Utrustningen som Fritidsbanken lånar ut är gåvor från privatpersoner eller föreningar, men verksamheten drivs inte uteslutande av frivilliga krafter. Den lokala Fritidsbanken drivs av en lokal huvudman, som exempelvis kan vara en kommun. Fritidsbankens paraplyförening kräver också att det ska finnas lokal platsansvarig anställd, och lokalerna där verksamheten bedrivs väljs med ett låntagarperspektiv.

– I takt med att det startar nya Fritidsbanker lär vi oss nya saker. Tidigare kanske man startade en Fritidsbank för att bedriva arbetsträning, och lokalen kanske hamnade i ett avlägset industriområde, säger Henric Byström. Det accepterar vi inte längre. Verksamheten måste vara tillgänglig för funktionshindrade, lätt att ta sig till och ges tillräckligt med utrymme för att fungera.

Innan en Fritidsbank öppnar säkerställs att det finns åtminstone 1000 artiklar för utlåning. Dessutom strömmar gåvorna in till Fritidsbanken kontinuerligt. I skrivande stund finns ca 150 000 artiklar för utlåning i lager. Men som det visat sig i Upplands Väsby så är det inte alltid som utrustningen räcker till.

– Vi hade kaos i vintras, säger Hanna Broberg-Järild. Det var helt slut på både skridskor och skidor. I februari hade vi över 900 utlån.

Tillsammans med RISE ska Fritidsbanken nu utvärdera och tydliggöra vilken samhällsnytta som verksamheten genererar och vilka framgångsfaktorerna är.

– Vi har gjort intervjuer och besök på vissa av Fritidsbankerna, bland annat den i Upplands Väsby, säger Haben Tekie, projektledare på RISE. Dessutom genomför vi en enkätundersökning bland alla Fritidsbankerna, men även hos låntagare och de som skänker utrustning. Vi ställer frågor om allt från samarbete med kommunen eller andra organisationer till hur arbetet kring insamling och utlåning bedrivs, vad som lånas ut och hur det används. Resultaten av det här arbetet kommer vi att kunna se i under hösten.

En Fritidsbank i varje svensk kommun

Fritidsbankens vision är att etablera minst en verksamhet i varje svensk kommun. Organisationen för idag diskussioner med ett hundratal svenska kommuner och tanken är att alla ska driva Fritidsbanken på samma sätt.

Vi beskriver konceptet som en franchise utan kostnad, säger Henric Byström. Vi tror att målsättningen om en Fritidsbank i alla kommuner är fullt rimlig. Vår verksamhet ligger i tiden; vi får människor att röra på sig, något som är bra för både fysisk och psykisk hälsa. Att vi också uppmuntrar återbruk är dessutom bra för miljön.