Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

AI och dataanalys gör spontana jobbansökningar smartare

En utmaning på arbetsmarknaden är att matcha arbetssökande med arbetsgivare. Arbetsförmedlingen har med hjälp av RISE tagit fram tjänsten "Spontanansökan" som använder tillämpad AI för att hitta rekryteringsbehov med hjälp av data.

– Vi ställde oss själva frågan "Vad kan vi göra med datan vi sitter på?", säger Simon Benjaminsson på Arbetsförmedlingen. Vi ville utveckla datadrivna matchningstjänster, se hur långt vi kunde komma med befintliga data.

Ett första resultat av resonemanget blev tjänsten Spontanansökan, där arbetssökande kan få en bild av hur sannolikt det är att arbetsgivare inom ett visst område och i en viss yrkeskategori kan tänkas rekrytera, så att de kan skicka spontana ansökningar med bättre träffsäkerhet. Tjänsten bygger på data från tre myndigheter; Bolagsverket, Skatteverket och Arbetsförmedlingen.

– Datan från Bolagsverket och Skatteverket svarar på frågan om företagen kan tänka sig rekrytera. Datan från Arbetsförmedlingen talar om vad de i så fall kan tänka sig rekrytera, säger Simon Benjaminsson.

Datalagret är viktigast

Arbetsförmedlingen står själva bakom tjänsten Spontanansökan, som är tänkt att bli en del av den kommande satsningen Jobstore, en samlingsplats för alla tjänster kring arbetsmarknaden. Men tjänsten i sig är egentligen sekundär i betydelse menar Simon Benjaminsson:

– Datalagret som tjänsten bygger på och dess öppna api:er är viktigast. Vi vill öppna upp våra data och våra analyser, samverka med andra parter som till exempel myndigheter, kommuner, rekryterare, matchningsbolag eller forskare. Förhoppningen är att det kan leda till tjänster som vi inte själva tänkt på.

Arbetsförmedlingen har själva stått för utvecklingen av den demoversion av tjänsten som finns idag, med RISE som bollplank. RISE har också arbetat med dataanalysen i projektet, och tagit fram en graf över alla Sveriges arbetsgivare som visar vilka som är lika varandra.

– Vi har använt tekniker för textanalys på företags verksamhetsbeskrivningar hämtade från Bolagsverkets register för att göra en finare klassificering och gruppering av företagen, säger Olof Görnerup, forskare på RISE. De SNI-koder som finns för klassificering ger en grov indelning. Med den här tekniken har vi kunnat ge en betydligt mer precis bild.

Expertis inom AI nyckeln till framgång

Att Arbetsförmedlingen vände sig till RISE för att få hjälp är enligt Simon Benjaminsson en fråga om att hitta rätt kompetens:

– Man behöver ha rätt bakgrund för att klara av den här typen av arbete, rätt expertis. När det kommer till teknik i framkant kan det vara svårt att bedöma vilken kompetens som krävs. Tack vare att jag själv disputerat inom datavetenskap visste jag var spetskompetensen fanns.

Spontanansökan är den första tjänsten som Arbetsförmedlingen utvecklat baserat på befintliga data och artificiell intelligens, men troligtvis inte den sista. Man ser AI som ett verktyg för att effektivisera matchningen i linje med myndighetens övergripande mål.

– AI är en del av den digitalisering som pågår i hela vår verksamhet, säger Jonas Södergren, ansvarig för Jobtech på Arbetsförmedlingen. AI ska inte användas för sakens skull, utan där det kan göra nytta och underlätta matchning av de som söker jobb med arbetsgivare som letar efter personal.

Spontanansökan lanserades som pilot under hösten 2017, och Arbetsförmedlingen beräknar att den kan släppas bredare under senare delen av 2018.

Profile image

Olof Görnerup

Senior Researcher

+46 10 228 43 15
olof.gornerup@ri.se

Läs mer om Olof

Published: 2019-04-26