Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Entral

Abonnemang på rätt behörighet

Entral utvecklar tjänster och produkter som passersystem och personalliggare, samt bolagskontroll framför allt för byggarbetsplatser men även permanenta installationer.

På vilket sätt är er verksamhet cirkulär?

– Det vi gör är personalliggare och passersystem, rätt person kommer in på rätt ställe med rätt behörighet, framför allt på byggarbetsplatser, säger Mathias Nilsson, VD på Entral. Till detta hör även den fysiska passerlösningen, t ex en kortläsare. Affärsmodellen bygger på att vår kund hela tiden flyttar med sig sitt passersystem och personalliggare och det är där det nya kommer in. Våra produkter blir liggande på ett förråd eller i en hytta, och de kan ligga länge innan det används igen. Vi jobbar ju på att förbättra affärsmodeller för att produkterna ska nyttjas bättre. Då abonnerar man på hela tjänsten och den fysiska produkten, och när man avslutar användningen vid ett byggprojekt så skickar man tillbaka den, och startar ett nytt abonnemang vid nästa byggprojekts start.

Hur gick det till när ni bestämde er för att satsa på en cirkulär affär?

– Från början gick vi en utbildning i affärsmodellering som väckte tankar, vi insåg att vi hade produkter som inte användes fullt ut och genom att tjänstefiera kunde vi få kunderna att nyttja våra produkter bättre och mer, och dessutom ge en bättre lösning till våra kunder. Kunden får fräscha grejer i gott skick vid varje nystart, slipper hålla reda på dem och förvara dem och får dem till rätt ny arbetsplats direkt, och systemet är uppsatt som det ska vara, uppdaterat och anpassat efter det byggets behov. Dessutom såg vi att vi då kunde göra av med mindre material, vi tror att vi kommer att beställa ca 10% av den mängd material mot vad vi gjort tidigare, vi slipper skeppa massor med material från Kina genom att våra fysiska produkter används smartare.

Vad har ni lärt er som ni vill dela med er av till andra bolag som funderar på att göra samma resa?

– Man tänker mycket själv på vad man kan tjäna pengar på, men man är inne i sin egen tankeverksamhet alltid, det är alltid svårt att komma på nya idéer själv – så tipset kan vara att gå utbildningar, få perspektiv utifrån, någon annan som tittar på verksamheten. Man blir blind.

Cirkulära kartan

Entral är ett av bolagen på Cirkulära Kartan, som visar upp verksamheter där delar av verksamheten är cirkulär och man har ambitioner att göra mer. Kartan ska därmed vara en inspiration för företag som vill vara del av cirkulära affärsekosystem. Kartan skapades inom ramen för projektet Cirkulära Halland, som ett alternativ till en rapport som snabbt blir inaktuell.

Detta är bara början, avsikten är att kartan ska växa och utvecklas över tid, och ser du att ditt företag passar på kartan så tveka inte att kontakta oss: josefina.sallen@ri.se eller derek.diener@ri.se.

Du hittar kartan på https://cirkularakartan.ri.se/

Josefina Sallén

Kontaktperson

Josefina Sallén

Expert cirkulära affärsmodeller

+46 72 208 93 60

Läs mer om Josefina

Kontakta Josefina
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Pernilla Dahlman

Kontaktperson

Pernilla Dahlman

Affärsledare Circular Business Lab

Läs mer om Pernilla

Kontakta Pernilla
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.