Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Temporära konstruktioner

Byggnadsställningar och stegar som säljs och används i Sverige ska vara typkontrollerade och uppfylla kraven i Arbetsmiljöverkets föreskrifter. RISE utför som ackrediterat organ typkontroll för dessa produkter i Sverige och har nu även möjlighet att ställa ut certifikat för produkter som ska säljas i Norge enligt Produsentforskriften.

Syfte

Vi utför analyser och beräkningar av alla typer av byggnadskonstruktioner, konstruktionsdetaljer och ställningar. Några exempel på byggnadskonstruktioner som vi utvärderat med FEM-analyser är byggnadsställningar, pallställ, temporära läktare och kabelstegar. Hos RISE finns stor erfarenhet av utvärderingar, såväl gentemot svenska normer och föreskrifter, som AFS 2013:4 och AFS 2004:3, som utländska standarder.

Byggnadsställningar, ställningskomponenter och stegar behöver typkontrolleras eller certifieras för att de ska få marknadsföras och säljas i Sverige och Norge. Exempel på produkter som vi kan typkontrollera/certifiera är:

  • Fasadställningar
  • Rullställningar
  • Hantverkarställningar
  • Kopplingar
  • Plattformar och trall
  • Stegar och arbetsbockar

RISE är ackrediterade för att kunna göra detta både enligt Arbetsmiljöverkets krav i Sverige men även enligt Arbeidstilsynets motsvarande krav i Norge.

Finita Element beräkningar

Datorberäkningar är ett kraftfullt verktyg, inte minst när de används i kombination med provning, som används alltmer vid utvärdering av produkter och system. Avancerade beräkningar utförs i huvudsak med Finit Element Metoden (FEM). Ofta används komponentprovningar för att ta fram indata till beräkningsmodellen och fullskaleprov för validering av beräkningsmodellen. Finita elementberäkningar i kombination med provning av byggnadsställningar har blivit en specialitet för RISE.

Metod

Utvärdering och provning av temporära konstruktioner utförs vid vår ackrediterade verksamhet i Borås där vi har vårt laboratorium. Vi har ackreditering för metoder inom byggnadsställningar, stegar och arbetsbockar.

Leveranser

Resultat från ett uppdrag är vanligen en beräknings- eller provningsrapport där produktens egenskaper och bärförmåga redovisas. Om produkten ska typkontrolleras ställs ett typkontrollintyg eller certifikat ut i enlighet med Arbetsmiljöverkets föreskrifter för den svenska marknaden eller Arbeidstilsynets Produsentforskriften för den norska marknaden.

Beställning

Beställ tjänsterna genom att ringa eller mejla kontaktpersonerna.

Fakta

Tjänst

Typkontroll och certifiering av temporära konstruktioner

Storhetsområde

Kraft och moment

Certifiering

Certifiering produkter

Område

Certifiering, Produktsäkerhet, Provning, Risk och säkerhet, Samhällsbyggnad

Leveransnivå

Ackrediterad

Standarder

SP 1744 (intern metod)

EN 74-1, EN 74-2, EN 74-3

EN 1004

SS-EN 12810-2

SS-EN 12811-3

AFS 2004:3

SS 2091

EN 131-2

EN 131-4

EN 131-6

EN 131-7

Pris

Pris vid offertförfrågan

Förberedelser

Inga förberedelser krävs

Henrik Snygg

Kontaktperson

Henrik Snygg

Civilingenjör

Läs mer om Henrik

Kontakta Henrik
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Samuel Österberg

Kontaktperson

Samuel Österberg

Ingenjör

Läs mer om Samuel

Kontakta Samuel
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.