Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Kompoundering, formsprutning och extrudering av plast

Hos oss finns processutrustningar för kompoundering, formsprutning och extrudering. Vi testar nya materialblandningar, varierar processparametrar och tar fram prover för utvärdering. Vi erbjuder utrustningar och kapacitet i området lab- till pilotskala, vilket gör att våra tjänster anlitas för både produktutveckling och problemlösning.

Syfte

Material- och produktutveckling av plast kräver processutrustningar i labb- eller pilotskala för att kunna testa idéer utan att störa produktion, och utan att förbruka alltför mycket material. Bred erfarenhet av olika plaster och termoplastkompositer och nära samarbete med kunder, gör att vi kan bidra till utveckling för att nå konkreta resultat.

Tester i mindre skala innebär många fördelar när det gäller att förkorta utvecklingstiden för ett material eller en process, eller då man vill jobba med optimeringar. Vi kan enkelt variera materialsammansättning och parametrar.

Metod

 I vår mikrokompounder i Borås kan små satser effektivt blandas då det finns behov av försök i liten skala.Vi har även labextruder av typen Brabender Plasti-Corder®Labstation med stor flexibilitet och stora möjligheter till mindre batcher ex. från 100 till 5000 g/h. I anslutning finns möjlighet till direkt formsprutning av provkroppar.

Vår kompounder i Mölndal för pilotskala är en dubbelskruvsextruder av märket Coperion ZSK 26 med 25 mm skruvar och L/D 40, som är utrustad med sidomatare samt vacuumpump. Kapaciteten är 0,5-25 kg/h och materialet luft- eller vattenkyls före pelletering. Vi har olika typer av matare för att kunna tillsätta och testa olika additiver och för att tillverka kompositer. 

Vår formspruta i Mölndal är av typen ES 200/110 HV-L tillverkad av Engel. Vi har verktyg för formsprutning av provstavar för att mäta mekaniska egenskaper, samt plattor för mätning av fallslagprov, transparens mm. Vi har spiralverktyg för att mäta flytlängd som ger ett mått på hur materialet beter sig under formsprutning vid ett visst tryck och en viss temperatur. I samband med formsprutning bestäms ofta smältindex i en separat mätutrustning (ISO 1133). Formsprutning av stavar följer standarden ISO 294, men för varje specifik plast finns standarder som följs avseende det tryck och den temperatur som gäller för formsprutning av just den plasten.

Vi kan extrudera film och folier på upp till 300mm bredd med tjocklek i intervallet 0,1 - 1mm. Utrustningen har 3 st extrudrar vilket gör det möjligt att skapa folier med upp till 3 olika skikt.

Det finns också möjlighet att ta fram provkroppar genom att varmpressa plattor (max 300 x 300 mm)

 

Leveranser

Vi diskuterar tillsammans med kund igenom vad som ingår i det vi levererar. Det kan vara alltifrån ett optimerat recept på en materialblandning utgående från en specifikation på egenskaper, till att du som kund på plats kan bestämma alternativen för nästa uppsättning parametrar vi testar. Du som kund ska från början veta vad du får.

Beställning

CAPTCHA

* Obligatoriskt

Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Tjänst

Kompoundering, formsprutning och extrudering av plast

Standarder

ISO 294 Injection moulding of test specimens of thermoplastic materials

ISO 1133 Plastics — Determination of the melt mass-flow rate (MFR) and melt volume-flow rate (MVR) of thermoplastics

Pris

Pris vid offertförfrågan

Christian Carlsson

Kontaktperson

Christian Carlsson

Enhetschef

+46 10 516 55 42

Läs mer om Christian

Kontakta Christian
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Fredrik P Bergfeldt

Kontaktperson

Fredrik P Bergfeldt

Projektledare

+46 10 228 43 33

Läs mer om Fredrik P

Kontakta Fredrik P
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.