Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Kalibrering av ljudnivåmätare

RISE verifierar de flesta typer av ljudnivåmätare och ljudanalysatorer mot sin standard. Vi kan också kalibrera icke standardiserad ljudmätutrustning i fritt fält.

Syfte

Riksmätplatserna har som uppgift att upprätthålla de nationella referensnormalerna för varje storhet och att föra vidare mätteknisk kompetens och spårbarhet till svensk industri och samhället i övrigt. De nationella referensnormalerna utgör den högsta nivån av spårbarhet i Sverige.

Kalibrering vid en riksmätplats uppfyller alla typiska krav på spårbarhet och ackreditering som vanligt förekommer inom industri och samhälle.

Metod

Egenskaper hos ljudnivåmätare specificeras i den internationella standarden IEC 61672, eller för äldre instrument IEC 60651 och IEC 60804. Där anges även mätprocedurer och toleranser för att verifiera att ljudnivåmätarens egenskaper är riktiga. Exempel på egenskaper som skall kontrolleras är frekvensgång hos mikrofon och filter, de olika tidsvägningarna (Fast, Slow, m.fl.), nivålinjäritet, överstyrningsindikering mm. En regelbunden kontroll av dessa egenskaper heter egentligen verifiering men kallas normalt för kalibrering, vilket ofta medför förväxling med den kalibrering man gör med en ljudkalibrator inför en mätning.

Ljudnivåmätare delas in i olika noggrannhetsklasser, där klass 1 är normalt för precisionsmätningar och klass 2 för enklare mätningar. Ungefärlig noggrannhet för en ljudnivåmätare av klass 1 är 1 dB och 2 dB för klass 2. Noggrannheten är dock beroende av ljudets karaktär.

Ljudnivåmätare utrustas ofta med externt eller inbyggt bandpassfilter. Egenskaper för detta specificeras i en separat standard, IEC 61260.

Ibland benämns ljudnivåmätare även för bullermätare.

Leveranser

Resultatet rapporteras i ett digitalt kalibreringsbevis på svenska eller engelska som anger att kalibreringen är utförd vid en riksmätplats.

Beställning

CAPTCHA

* Obligatoriskt

Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Tjänst

Kalibrering och verifiering av ljudnivåmätare

Instrument

Ljudmätutrustning

Storhetsområde

Ljud och vibration

Leveransnivå

Riksmätplats

Standarder

IEC 61672

IEC 61260

Pris

Pris vid offertförfrågan

Håkan Andersson

Kontaktperson

Håkan Andersson

FoU ingenjör

+46 10 516 54 23

Läs mer om Håkan

Kontakta Håkan
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.