Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

I-planet kompressions­provning

När förpackningar staplas så kommer de att belastas i kompression. Normalt så har papper lägre kompressionsstyrka än dragstyrka. För att kunna förbättra pappers och kartongkvaliter som används i förpackningsmaterial så är det därför viktigt att kunna mäta kompressionsstyrka. 

Vid karakterisering av i-planet egenskaper så ska buckling förhindras, därför har RISE en utrustning där detta har beaktats. Den kan dessutom mäta båda styvhet och styrka både under statisk belastning och under krypbelastning.

Syfte

Syftet med provningen är att kunna bestämma spännings-töjningssamband i kompression.

I förpackningar kan olika deformations och skademekanismer aktiveras. I-planet kompression är viktigt när lådor staplas. En bra förståelse för statisk och krypbelastning av papper är bra vid produktutveckling.

Metod

In-planet kompression testing görs på 54.6 mm långa och 25 mm breda provstavar. I apparaten förhindras buckling av laterala stöd. Hela spänning-töjningskurvor kan bestämmas. Under testet mäts kraft så att spänning kan beräknas. Förskjutning mäts med LVDT-givare, som används för att beräkna töjning. 

E-modulen in drag och kompression av papper är likadan. Styrkan är dock olika; i-planet kompressionsstryrkan är mycket lägre än i-planet dragstrykan. Detta beror på att olika mekanismer aktiveras vid brott.

Leveranser

Spänning-töjningssamband, men även i-planet kompressions styvhet, styrka och energi. Dessutom kan krypprovning genomföras.

Beställning

Send an e-mail or call any of the contact persons.

Fakta

Tjänst

I-planet testing av papper

Instrument

Kraft / momentgivare

Storhetsområde

Kraft och moment

Område

Bioekonomi

Pris

Pris vid offertförfrågan

Förberedelser

Inga förberedelser krävs

Andreas Gabrielsson

Kontaktperson

Andreas Gabrielsson

Enhetshef

Läs mer om Andreas

Kontakta Andreas

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.