Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Bestämning av metallers korrosivitetskategorier i olika miljöer

Vid val av metalliska material för konstruktioner som kommer att utsättas för en aggressiv miljö är det viktigt att ta hänsyn till metallernas korrosionshärdighet i den aktuella miljön så att konstruktionen får så lång livslängd som möjligt till den lägsta totalkostnaden. I den totala kostnaden för en konstruktions livslängd ingår investerings-, underhålls- och trafikkostnader samt sociala kostnader. Vid val metalliska material är det oftast fokus på investeringskostnaden som man vill ha så låg som möjligt, men oftast så glömmer man bort de övriga kostnaderna som kan öka kraftigt på grund av ett felaktigt materialval. Ett dåligt materialval kan innebära höga underhållskostnader och detta kan även innebära att tunnlar, broar, vägar, järnvägar kan vara tvungna att stänga vilket leder till mycket höga trafikkostnader.

Syfte

Bestämma olika metallers korrosivitetskategorier genom fältexponering av provpaneler i olika aggressiva miljöer för att kunna göra de rätta materialvalen så att konstruktionens livslängd blir så lång som möjligt till den lägsta totalkostnaden.

Denna tjänst kan användas för att ta fram viktig information angående korrosionshärdighet hos olika metalliska material som kommer att utsättas för en aggressiv miljö. Denna information kan användas vid t ex upphandlingar vid val av metalliska material med lång livslängd och en låg totalkostnad.

Metod

Speciella provpaneler tas fram för att exponeras i den aktuella miljön. Efter ca ett års exponering utvärderas korrosionshastigheten hos provpanelerna enligt standaren SS-EN 9226:2012 - Korrosion hos metaller och legeringar - Atmosfärers korrosivitet - Bestämning av korrosionshastigheten hos standardprov för utvärdering av korrosivitet.

Leveranser

Efter avslutad exponering i fält redovisas korrosionshastigheten och korrosivitetskategorin för undersökta metalliska material i en rapport.

Beställning

CAPTCHA

* Obligatoriskt

Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Tjänst

Bestämning av metallers korrosivitetskategori genom mätning av olika metallers korrosionshästighet efter ett års exponer

Instrument

Fält - larm och probar, Vågar

Storhetsområde

Luftfuktighet, Massa / vikt, Temperatur

Fältmätning

Tillgänglig

Standarder

SS-EN ISO 9226:2012 och SS-EN ISO 9224:2012

Pris

Pris vid offertförfrågan

Bror Sederholm

Kontaktperson

Bror Sederholm

Specialist

Läs mer om Bror

Kontakta Bror
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontaktperson

Helen Pahverk

Forskningsingenjör

+46 10 228 48 73

Läs mer om Helen

Kontakta Helen
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.