Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Testbädd - Korrosionsprovning i havsvatten

I vår testbädd använder vi havsvatten som pumpas in från Atlanten. Vi kan testa alla typer av havsvattensystem, stora som små, i en kontrollerad miljö miljö med möjlighet att styra en rad parametrar. Det är vi ensamma om i Europa.

I testbädden exponeras material i havsvatten från Atlanten. Exponeringarna kan utföras i öppet hav eller i den marina testanläggningen där temperatur, syre, flödeshastigheten och eventuell kemisk behandling (t ex klorering) kan kontrolleras.

Utrustning och kundanpassade lösningar

Den marina testanläggningen är utrustad med kontrollerade exponeringsceller och tankar (från 20L till >3000L) som kontinuerligt fylls på med havsvatten, pumpat direkt från Brestbukten i Frankrike. Temperaturen kan regleras från 4° C till> 90° C för exponering och för alla typer av material eller system. Exponeringstankarna kan styras med avseende på löst syre (från <20 ppb till mättnad), klorering, flödeshastighet etc.

Vi kan testa fullskaliga system, inklusive värmeväxlare för havsvatten, kabelförbindelser, pumpar och anslutningar (ventiler, etc). Vi kan även bygga anpassade havsvattenloopar efter kundens behov. Det finns också möjlighet att övervaka och genomföra korrosionstester på annan plats om så önskas (med pontentiometrar, katodiskt skydd och biofilmsensorer etc).

Testbädden erbjuder

  • Korrosionsexponering i havsvatten
  • Korrosionsövervakning
  • Modellering (katodiskt skydd, korrosion)
  • Kontrollerade testloopar, med möjlighet att variera exempelvis temperatur, flödeshastighet, syre och klorering
  • 4-punktböjning i havsvatten

Havsvatten gör oss unika

Konstgjort havsvatten är inte alltid anpassat för korrosionsbedömning av material, eftersom korrosionsprocesser involverar komplexa parametrar som är svåra att reproducera. Det inkluderar även den naturliga biofilmbildningen som är kopplad till bakteriell aktivitet.

Tack vare det faktum att vi använder oss av havsvatten som kontinuerligt pumpas in från Atlanten till våra anläggningar kan vi testa alla typer av havsvattensystem, stora som små. Vidare genomförs alla tester i en kontrollerad miljö med möjligheter att styra en rad viktiga parametrar. Detta gör att testbädden är unik i sitt slag i Europa. 

Fakta

Namn på Test & Demo

Testbädd - Korrosionsprovning havsvatten

Etableringsår

2004

Kategori

Verkliga miljöer (VM)

Bransch

Material

Område

Digital infrastruktur, Korrosion, Materialomställning, Vatten, Ytteknik

Adress

220, rue Pierre Rivoalon, Frankrike

Rikard Norling

Kontaktperson

Rikard Norling

Forsknings och affärsutvecklare

Läs mer om Rikard

Kontakta Rikard
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.