Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Testbädd för hydrotermisk karbonisering

Hydrotermisk karbonisering (HTC) är en termokemisk omvandlingsprocess för att uppgradera sidoströmmar till ett HTC-kol med intressanta egenskaper. Tänkbara användningsområden är t.ex. jordförbättring, miljösanering, energilagring, avvattning och som energikälla.

HTC-kolet kan också utgöra ett startmaterial för vidare förädling till andra kolbaserade material. Tekniken kräver förhöjda temperaturer och tryck; i Örnsköldsvik finns en möjlighet att testa tekniken i lab- och pilotskala.

RISE i Örnsköldsvik har flera reaktorer för uppskalning av HTC. I mindre skala finns 300-500 ml autoklavreaktorer. Dessa kan användas vid temperaturer upp till 500 °C och tryck upp till 500 bar. Finns det behov av större volymer kan det vara lämpligt att välja en 50 L batchreaktor som kan köras vid temperaturer upp till  200 °C och tryck upp till 20 bar. Det finns tillgång till korrosionsbeständiga reaktorer och möjlighet att använda olika gaser i reaktionerna, som tex vätgas och syrgas.

Planen är att under kommande år komplettera testbädden med två nya batchreaktorer, 50 L och 250 L, som båda klarar temperaturer upp till 300 °C och 40-60 bar. Ett filter för tryckfiltrering med hög kapacitet kommer också att installeras för att lättare kunna ta hand om produkter från reaktorerna eller för att förbereda startmaterial.

Fakta

Testbäddsnamn

Testbädd för Hydrotermisk karbonisering

Testbäddskategori

Laboratoriemiljöer (LM)

Område

Bioraffinaderi

Region

Region Västernorrland

Jonna Almqvist

Kontaktperson

Jonna Almqvist

Forsknings- och utvecklingsingenjör

+46 10 516 67 70

Läs mer om Jonna

Kontakta Jonna
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Verónica Benavente

Kontaktperson

Verónica Benavente

Forskare

+46 10 516 67 51

Läs mer om Verónica

Kontakta Verónica
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.