Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Bild

Samraffinering av bioolja och fossil olja till drivmedel

Samraffinering innebär att biobaserade råvaror processas tillsammans med fossil olja i syfte att framställa flytande drivmedel. Intressenter återfinns bland annat inom petroleum- och skogsindustrin samt tillverkare av katalysatorer. I Piteå har RISE två testbäddar tillgängliga: Slurry Hydrocracking (SHC) och Fluid Catalytic Cracking (FCC).

Slurry hydrocracking (SHC) är en oljeraffinaderiprocess som används främst för att uppgradera de delar av råolja (Vacuum Residue) som har allra högst kokpunkt. Detta åstadkoms genom att råvaran blandas med en katalysator till en slurry och behandlas vid hög temperatur (400 – 500 °C) och högt tryck (100 – 200 bar) under ett genomströmmande vätgasflöde. Tekniken har stor potential att kunna uppgradera biobaserade oljor tillsammans med fossila oljor genom att syret i biooljorna reagerar med vätgasen och på ett effektivt sätt kan avlägsnas i form av vatten. SHC-pilotanläggningen är unik i att den möjliggör drift av en kontinuerlig process under långa kampanjer på en industriellt relevant skala.

Fluid Catalytic Cracking (FCC) är en annan central raffinaderiprocess som används för att omvandla kolvätefraktioner i råoljor med hög kokpunkt till mer värdefulla produkter så som flytande drivmedel. Testbädden FCC hos RISE i Piteå är en så kallad FCC MAT (Micro Activity Test unit), vilket innebär att den kan utföra experiment enligt ASTM-standardiserade metoder. Den är specialtillverkad för att tillåta samtidig matning av två icke blandbara vätskeformiga råvaror (fossil- respektive biobaserad olja). Nuvarande forskningsprojekt är mestadels fokuserade på uppgradering av pyrolysolja och HTL-olja.

Fakta

Namn på Test & Demo

SHC och FCC

Etableringsår

2017

Kategori

Laboratoriemiljöer (LM)

Bransch

Energi och Miljöteknik

Område

Cirkulär omställning, Fossilfria drivmedel, Vätgas

Region

Region Norrbotten

Adress

Industrigatan 1, Piteå

Linda Sandström

Kontaktperson

Linda Sandström

Forskare

+46 10 516 61 80

Läs mer om Linda

Kontakta Linda
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.