Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Testbädd för mobil korrosionsprovning

Vid mobil korrosionsprovning undersöks material, design och olika typer av korrosionsskydd för fordonsindustrin i en verklig vägmiljö. Vi erbjuder exponering på underredet av lastbilstrailers i en av världens mest korrosiva miljöer.

Accelererad korrosionsprovning på laboratoriet är mycket viktigt för att undersöka och jämföra korrrosionshärdigheten hos material, materialkombinationer, ytbehandlingar med mera.  Provningarna är oftast standardiserade och resultaten från olika undersökningar kan därför jämföras. Resultaten från dessa undersökningar kan dock inte direkt översättas till vad som sker i verklig vägmiljö. 

På grund av att vägmiljön är komplex, med många olika faktorer som påverkar korrosionen på fordon används mobil fältprovning ofta som ”facit” på resultat från accelererade korrosionsprovningar. 

Tester i verklig miljö

Testbädd för mobil korrosionsprovning består av ett 10-tal lastbilstrailers i trafik mellan Stockholm och Göteborg, en av världens mest korrosiva vägmiljöer. Testbädden erbjuder exponering av provkuponger på underredet på dessa lastbilstrailers. Resultaten från den mobila provningen utvärderas sedan med standardiserade metoder.

Fakta

Namn på Test & Demo

Mobil korrosionsprovning

Etableringsår

2003

Kategori

Verkliga miljöer (VM)

Bransch

Fordon och transport, Material

Område

Korrosion, Mobilitet, Provning, Ytteknik

Bo Rendahl

Kontaktperson

Bo Rendahl

Senior specialist

Läs mer om Bo

Kontakta Bo
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.