Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Hållbara vätgastankar i komposit

För att vätgas ska kunna användas som bränsle är det viktigt att ha en effektiv lagringslösning. RISE har arbetat med utveckling av vätgastankar under ett stort antal år.

Bakgrundskompetens för utveckling av komposittankar inkluderar utveckling av lösningar för både gas och flytande väte i form av både typ 4 och typ 5 tankar.

RISE har kompetens inom design & simulering, materialtestning, tillverkning och prototyputveckling, hållbarhetsanalys och rådgivning.

Det nuvarande teamet består av cirka 20 forskare, ingenjörer och tekniker, som arbetar  inom området med forsknings- och utvecklingsprojekt som täcker flyg-, masstransport- och marina applikationer med en ambition att expandera i framtiden med mer prototyputveckling, testutrustning och forskare.

Design och simulering:

Teamet utvecklar lösningar från konceptutveckling till detaljerad design inklusive material- och skademodellering genom att kombinera handberäkning, finita element modellering (FEM) samt materialval. Detta kopplas sedan till processsimulering av lindningsmönster och härdkinetik. Processsimuleringen kopplas sedan till prototyp- och testkrav för respektive produkt. Programvara som används av detta team inkluderar Abaqus, ANSYS och CADWind

Hållbarhet:

För att en ny teknik ska bli accepterad och nyttjad måste den ta hänsyn till dess miljöpåverkan. RISE har expertis inom livscykelanalys(LCA), cirkulär ekonomi, hållbart materialval, möjligheter inom återvinningsteknik , samt utvärdering av produkternas ”end-of-life” - egenskaper.

Tillverkningsutrustning:

  • Lindningsutrustningen består av en 4-axlig Josef Baer med en maximal dorndiameter på 550 mm och en maximal lindningslängd på 1250 mm
  • Härdningen sker i en programmerbar ugn med måtten (l x b x h) 2300 x 1190 x 1490 mm
  • Oförstörande proving, från mätningar av fibervolymfraktioner, ultraljudsmätningar (DOLPHICAM) till geometrivalidering via optiska system (GOM)

Testutrustning:

  • Mekanisk provning utförs i en INSTRON maskin med tillhörande klimatskåp från samma tillverkare
  • Denna utrustning kan utföra mekanisk karakterisering i temperaturområdet -150 till +350 °C
  • DMA är en DMA Q800 från TA-instrument med tillhörande GCA (Gas Cooling Accessory). Med hjälp av denna utrustning kan material karakteriseras i temperaturområdet -150 °C till 600 °C
  • Trycktestning (med vatten) upp till 100 bar

RISE nuvarande projektportfölj inkluderar forskningsområden som:

  • Utveckling av högpresterande komposittankar för lagring av LH2
  • Lagringslösningar baserade på cirkulär ekonomi

Utveckling av lagringstankar med låg kostnad riktat mot fordonsapplikationer Kontakta oss gärna för att diskutera vår forskning och hur vi kan stötta er iinom området vätgaslagring.

Fakta

Namn på Test & Demo

Hållbara vätgastankar i komposit

Kategori

Laboratoriemiljöer (LM)

Bransch

Fordon och transport, Tillverkning, Material

Område

Design, Elektromobilitet, Energi, Produktion och tillverkning, Vätgas

Region

Region Norrbotten

Mer information

For more information please contact us

David Mattsson

Kontaktperson

David Mattsson

Marknadschef

Läs mer om David

Kontakta David
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontaktperson

Peter Mannberg

Enhetschef

+46 10 228 49 51

Läs mer om Peter

Kontakta Peter
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.