Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Testbädd för atmosfärisk korrosionsprovning

Korrosionsprovning under fältmässiga förhållanden är viktigt för att kunna få verkliga och relevanta data på materials livslängd och nedbrytning i olika miljöer. För atmosfärisk korrosion kan detta utföras genom att exponera provpaneler eller industriella produkter i verkliga miljöer och sedan utvärdera korrosionen med standardiserade metoder.

Atmosfärisk korrosionsprovning kan utföras för metaller, färgsystem och färdiga produkter som används inom exempelvis infrastruktur, byggnadsindustri, marina miljöer samt fordonsindustri för att undersöka dess beständighet mot en specifik miljö. Korrosionsprovning kan också utföras för att möta samhällets/industrins behov av att veta hur korrosion förändras med tiden på grund av påverkan av klimat och miljö. Framtagna data kan också användas till att verifiera resultat från accelererade korrosionsprovningar i klimatskåp (för mer information se Testbädd accelererad korrosionsprovning).

Korrosionsprovning i olika miljöer

Inom Testbädd för atmosfärisk korrosionsprovning erbjuds möjligheten att utföra korrosionsprovning i olika miljöer så som havsatmosfär, lantatmosfär, UV/sandabrasion atmosfär och subarktisk atmosfär. Det betyder att det finns testbäddar i olika typer av miljöer som representerar olika korrosivitetsklasser. Det finns sex korrosivitetsklasser enligt EN ISO 9223 som innefattar låg korrosivitet (C1), låg korrosivitet (C2), medium korrosivitet (C3), hög korrosivitet (C4), väldigt hög korrosivitet (C5) och extrem korrosivitet (CX).

Korrosivitetsklassen bestäms årsvis för materialen kolstål, zink, koppar och aluminium för samtliga av våra fältstationer som ingår i Testbädd för atmosfärisk korrosionsprovning. Miljödata som lufttemperatur, luftfuktighet, nederbörd, koncentration SO2 och kloriddeposition i enligt med EN ISO 8565 mäts månadsvis och redovisas i årliga rapporter.

RISE fältstationer

RISE erbjuder fältstationer i Sverige (Bohus-Malmön, Kristineberg, Uppland och Gällivare), Frankrike (Brest) och Förenade Arabamiraten (Dubai) med nedanstående korrosivitetsklasser.  

RISE erbjuder montering av prover samt utvärdering under och efter avslutad exponering enligt önskemål från kunden. Det vanligaste tillvägagångssättet är att exponera plana prover i 45° syd och regnskyddat i 90° norr i enligt EN ISO 8565. Vid de största testbäddarna, dvs Kvarnvik och Kattesand, erbjuds kunden även möjlighet att själv montera sina prover eller produkter och därefter följa sin korrosionsprovning genom utvärdering vid önskvärt intervall. Det finns inga begränsningar i storlek på produkten och avancerade system kan med fördel exponeras vid dessa testbäddar. En annan fördel är möjligheten att exponera prover vid olika provningsstationer och möjliggöra en bedömning av produktens beständighet i respektive miljö.    

Välkommen att kontakta ansvarig för att diskutera bästa upplägg på atmosfärisk korrosionsprovning för era behov.     

Fakta

Namn på Test & Demo

Atmosfärisk korrosionsprovning

Etableringsår

1968

Kategori

Verkliga miljöer (VM)

Bransch

Fordon och transport, Fastigheter / infrastruktur, Material

Område

Byggd miljö, Infrastruktur, Korrosion, Materialomställning, Mobilitet, Provning, Samhällsbyggnad, Ytteknik

Bo Rendahl

Kontaktperson

Bo Rendahl

Senior specialist

Läs mer om Bo

Kontakta Bo
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Carolina Schneiker

Kontaktperson

Carolina Schneiker

Projektledare

+46 10 228 48 61

Läs mer om Carolina

Kontakta Carolina
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.