Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Urban Explorer

Urban explorer

I detta projekt kombinerar vi 3D-kartor, med världens högsta kvalitet, med hårdvara och datakällor direkt från forskning, för att skapa prototyper med naturliga gränssnitt. Vi placerar sedan dessa prototyper i händerna på de faktiska intressenterna, för att testa dess värde och kapacitet i reella scenarios.

Moderna städer står inför flera stora utmaningar, alltifrån hållbar användning av resurser till infrastruktur och tjänster. I Urban Explorer-projektet skapar vi ett visualiseringsverktyg med staden som grund. Vi gör detta i nära samarbete med domänspecifika forskare, experter och intressenter för att skapa ett verktyg som gör skillnad. Om det inte gör det lär vi oss något och försöker igen. Och igen. Som forskare finns det i vårt DNA.

Vad är Urban Explorer?

Urban Explorer är ett tillämpat forskningsprojekt som fokuserar på nästa steg i kartbaserad kommunikation. Genom att skapa prototyper tillsammans med experter inom stadsplanering, energidesign, hållbarhet och miljöstudier etc. ser vi till att vårt arbete blir aktuellt och relevant. Vi arbetar tvärvetenskapligt, främst med inriktning på användarupplevelse, visuell återgivning och uppkoppling. Förutom att se till att innehållet är relevant, trycker vi kontinuerligt gränserna för vad som är tekniskt genomförbart.

Projektet föddes ur behovet av en visualisering för extrema klimathot, exempelvis stigande vattennivåer, men vi har sedan dess bytt fokus mot stadsplanering och medborgardialog. Det mest uppenbara resultatet av vårt nuvarande arbete är Urban Explorer Table.

Fallstudie: Urban explorer table

Stadsplaneringskontoret i Norrköping ville främja sin medborgardialog, vilket gör det lättare att förmedla utvecklingen till medborgarna i kommunen. Stadsplanerare har ett flertal kraftfulla verktyg till sitt förfogande, men det är traditionella GIS-applikationer och vanligtvis inte väl lämpade för kommunikation med allmänheten. Så, tillsammans, började vi utforska och skapa ett framtida verktyg. Det var uppenbart att vi ville arbeta med en stor mängd data kopplad till en karta. Det var också uppenbart att vi ville ha interaktion med grupper av människor.

Resultatet är Urban Explorer Table: En stor multi touch-yta där du kan använda enkla och intuitiva gester för att utforska och utvärdera olika stadsutvecklingsprojekt i samarbete med dina kollegor. Grafiken är vacker och levande, interaktionen är följsam och snabb, gesterna naturliga. Sammantaget berör du din stad. Urban Explorer Table möjliggör en storskalig översikt där du kan planera stadsutvecklingen samtidigt som du sömnlöst kan förflytta dig ner för att se byggnader och till och med enskilda lägenheter. Ingenting kommer mellan dig och din stad. Så väldigt enkelt.

 

Sammanfattning

Projektnamn

Urban explorer

Status

Pågående

Region

Region Östergötland

RISE roll i projektet

Projektdeltagare

Projektstart

Varaktighet

ej bestämt

Partner

Norrköpings kommun, Visualiseringscenter C

Extern press

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

11.Hållbara städer och samhällen
Sara Fallahi

Kontaktperson

Sara Fallahi

Enhetschef

+46 76 677 72 66

Läs mer om Sara

Kontakta Sara
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.