Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

TRASH - städa jorden

Projektet har ett tydligt fokusområde där syftet är att förändra människors tankar kring miljö och skapa ett mer hållbart samhälle. Dels kommer TRASH sprida kunskap och belysa problemet kring nedskräpning av plast på land genom ett mobilspel, men även genom en installation på Visualiseringscenter C.

Hur lång tid tar det för föremål att brytas ner i naturen?
Foto: Hanna Nordenö
Hur lång tid tar det för olika föremål att brytas ner i naturen?

Plast- och engångsartiklar är idag väldigt populära att använda, men det är långt ifrån alla som återvinner dem på korrekt sätt, varken i Sverige eller globalt. Det finns även rapporter som visar att trots larm om hur misskött vårt plastavfall är och hur skadligt det är för naturen, ökar vår användning av plastförpackningar. Flera aktörer och källor fokuserar idag på nedskräpning av plastföremål och engångsartiklar i marina miljöer, då det utgör den absolut största delen av marint skräp. En av plastens många fördelar, att den är så slitstark och hållbar, har nu blivit en av de största nackdelarna då vi idag inte återanvänder den plast vi har tillräckligt många gånger; utan slänger den oftast efter bara en gång. I detta projekt fokuserar vi på nedskräpningen på land, då skräpets väg ofta startar på just land, för att senare hamna i haven och våra marina miljöer. Plast i naturen är inte bara fult eller onaturligt, det kan även vara skadligt för djur och fåglar, vissa plaster kan vara giftiga medan andra drar till sig andra föroreningar.

Projektet har ett tydligt fokusområde där syftet är att förändra människors tankar kring miljö och skapa ett mer hållbart samhälle. Dels kommer TRASH sprida kunskap och belysa problemet kring nedskräpning av plast på land genom ett mobilspel, men även genom en digital installation på Visualiseringscenter C.

Med TRASH vill vi påverka verkligheten och skapa ett unikt koncept som ger en ytterligare dimension för användaren och besökaren.

Sammanfattning

Projektnamn

TRASH

Status

Avslutat

Region

Region Östergötland

RISE roll i projektet

Projektmedlem

Projektstart

Varaktighet

1 år

Partner

Eight, Visualiseringscenter C

Finansiärer

Visual Sweden

Projektmedlemmar

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

13.Bekämpa klimatförändringarna

Kontaktperson

Daniel Eriksson

Research engineer

Läs mer om Daniel

Kontakta Daniel
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.