Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Tankar i kolfiberkomposit med gavlar i titan, helt tillverkade hos RISE.
Foto: Jocke Pettersson (RISE, Mölndal)

Tankar för flytande väte

Projektet "LH2-Tanks" syftar till att utveckla lätta komposittankar för flytande väte till framtidens fossilfria flyg. Utmaningen är bland annat de extremt låga temperaturerna och de stora deformationer och spänningar de orsakar. Projektet inkluderar materialprovning, modellutveckling, dimensionering och tillverkning av tankar.

Video: Matthias Merzkirch (RISE, Mölndal)

Vätgas är ett lovande bränsle för fossilfritt flyg, men måste lagras i flytande form vid extremt låg temperatur för att ge tankar med tillräckligt låg vikt och volym. Syftet är att utveckla tekniken för sådana tankar till Europas flygindustri.

Den låga temperaturen (-253°C) orsakar stora temperaturspänningar och deformationer i materialet, som måste beaktas vid dimensioneringen. Materialets förändrade egenskaper vid låga temperaturer måste också mätas upp. Projektet omfattar materialprov, dimensionering, tillverkning och provning av två demonstratortankar.

Kompositmaterial av kolfiberförstärkt plast medger lätta tankar lämpliga för flyget. För att förhindra att temperaturspänningarna ger sprickbildning krävs mycket tunna kompositskikt som tillverkas av det svenska företaget Oxeon, samt att fibrerna orienteras på rätt sätt.

Översikt över projektet och tidigare relaterade projekt.

Robin Olsson

Kontaktperson

Robin Olsson

Senior forskare

+46 10 228 49 70

Läs mer om Robin

Kontakta Robin
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontaktperson

Erik Marklund

Senior forskare

Läs mer om Erik

Kontakta Erik
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.