Kontaktperson
Mattias Lindh
Forskare
Kontakta MattiasSolel ökar kraftigt i Sverige och många anläggningar installeras i regioner där det regelbundet förekommer snö. Solmoduler monteras i stor utsträckning på tak och kan i snörika regioner medföra en ökad eller asymmetrisk snöbelastning som taket inte är dimensionerat för, vilket medför en risk för att taket skadas eller rasar in.
Moduler kan få mekaniska skador av snölast, dels uppenbara skador men också så kallade mikrosprickor som inte kan upptäckas med blotta ögat men ändå försämra produktionen avsevärt. Att ta bort snö från takmonterade moduler kan vara befogat dels för att minska belastningen på såväl moduler som underliggande tak och dels för att öka produktionen. Det föreslagna projektet vill därför fokusera på tre relaterade områden:
Studier av hur takmonterade solpaneler kan ändra förutsättningarna för dimensionering av tak i olika snölastzoner har inte kunnat hittas. I de tester som genomförs för certifiering av solmoduler utförs ett mekaniskt lasttest där en homogen last påförs en modul i horisontellt läge. TÜV Rheinland har utformat ett labtest som simulerar snölast på vinklade moduler. Systematiska studier av hur moduler belastas under verkliga snöförhållanden har inte genomförts. Flera studier har visat att produktionsförlusten pga snöskuggning kan vara betydande. Många vägar för att uppnå snöfria moduler har föreslagits och en del är kommersialiserade. Endast ett fåtal metoder har dock testats och inga jämförande studier finns tillgängliga. Viss insikt i hur paneler kan komma att skadas genom snölast kan fås genom studier som sett på uppkomsten av mikrosprickor genom mekaniska lasttester under andra förhållanden.
Projektet har fem övergripande mål:
För att kunna genomföra projektet finns en övervakningskamera uppsatt som följer hur snö ackumulerar på solpaneler. Eftersom området som upptas på övervakningskameran inte är inhägnat kan bild på dig komma att förekomma.
Konferensartikel från WCPEC-8 om snöborttagningsmetoder (pdf, 933.79 kB)
Snöborttagningsmetoder för solpaneler
Pågående
Projektledare
4 år
7 301 827 SEK
Lindbäcks Bygg, Länsförsäkringar Västerbotten, PiteEnergi
Energimyndigheten, PiteEnergi, RISE, Länsförsäkringars Forskningsfond, Lindbäcks bygg
Mattias Lindh Anna Malou Petersson Alexander Granlund Mats Axelson Tommy Vikberg Anne Andersson