Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Grönt tyg

RegioGreenTex - Regions for Green Textiles

Inom EU-ramverket, European Green Deal, kommer projektet RegioGreenTex att arbeta med samverkan mellan forskning och utveckling för europeisk textilindustri med målet att etablera en systematisk cirkulär affärsmodell inom EU.

RegioGreenTex kommer att stödja konkreta lösningar för små och medelstora företag, där textilavfall blir en tillgång. Projektet kommer att bidra till att bibehålla och utveckla arbetstillfällen inom EU:s textilsektor, genom att flytta produktionen tillbaka till Europa och göra den europeiska textilvärdekedjan mer konkurrenskraftig och robust. Det kommer att bidra till EU:s mål inom ramen för Green Deal genom att minska koldioxidutsläppen samt energi- och vattenförbrukningen.

RegioGreenTex, som leds av EURATEX, främjar samarbete inom forskning och utveckling mellan 43 partners från de fyra huvudsektorerna i samhället - industri, samhällstyre, forskningsinstitut och allmänheten - för en cirkulär textilindustri i Europa. Samarbetspartner i projektet kommer från 11 regioner i 8 europeiska länder:

  • Flandern (BE)
  • Östra Nederländerna (NL)
  • Hauts-de-France och Auvergne-Rhône-Alpes (FR)
  • Piemonte och Toscana (IT)
  • Norra Portugal (PT)
  • Nordöstra Rumänien (RO)
  • Katalonien och Valencia (ES)
  • Västra Götaland (SE)

RISE uppdrag i projektet är att bidra till utvecklingen av ett klassificerings- och benämningssystem, taxonomi, för cirkulära material och produktionsmetoder samt att stötta och utbilda små och medelstora företag i den gröna omställningen till cirkulära affärsmodeller.

Projektet medfinansieras av det interregionala innovationsinvesteringsinstrumentet, I3, som en del av Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERDF) och syftar till att stödja interregionala innovationsprojekt i deras kommersialisering och uppskalningsfaser genom att ge dem verktyg för att övervinna reglerande och andra hinder och föra deras projekt till investeringsnivå.

Sammanfattning

Projektnamn

RegioGreenTex

Status

Pågående

Region

Utanför Sverige

RISE roll i projektet

Deltagare

Projektstart

Varaktighet

36 månader

Partner

FOV, Vividye

Finansiärer

Europeiska Kommissionen

Koordinator

Projektmedlemmar

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

9.Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
12.Hållbar konsumtion och produktion
13.Bekämpa klimatförändringarna
Stina Björquist

Kontaktperson

Stina Björquist

Forskare

+46 10 228 45 39

Läs mer om Stina

Kontakta Stina
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.