Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
ComTraForce bild

Omfattande spårbarhet för kraftmetrologi tjänster

Projektet ComTraForce adresser industriella behov av statisk, kontinuerlig och dynamisk kraftmätning spårbar till SI genom att införa nya kalibreringsmetoder och transferstandarder. Detta arbete kommer att gynna ett stort antal användare av olika typer av material provningsmaskiner.

Syfte och mål

Det övergripande syftet med projektet är att tillhandahålla kalibreringstjänster inom området för mekanisk och materialprovning med metoder och riktlinjer som krävs för omfattande spårbarhet av statiska, kontinuerliga och dynamiska kraftmätningar.

Utmaning

Internationellt konkurrenskraftiga högteknologiska produkter, såsom de inom fordons- och sjukvårdssektorn, använder högeffektiva material inklusive kolfiber, högt dragstål och betong. Industrin behöver en förbättrad vetenskaplig infrastruktur, som täcker ett stort antal olika konstruktionstyper, för att mäta deras prestanda för säkerhet och ekologisk användning. För närvarande görs kalibrering för materialprovning statisk och bortser inte bara från tids- och frekvenspåverkan, utan saknar också spårbarhet.

Lösning

För att uppnå projektets övergripande mål har följande lösningar planerats:

  • utveckling av avancerade modeller som noggrant beskriver påverkan i kraftmätningsinstrument, till exempel digitala tvillingar
  • utveckling av en spårbarhetskedja för kraftmetrologiska tjänster genom att genomföra nya förbättrade metoder för att överväga statiska, kontinuerliga och dynamiska kraftkalibreringar över ett frekvensområde från 0 Hz till 1000 Hz i ett kraftområde från 1 N till 1 MN
  • utveckling av riktlinjer för kraftkalibrering av provningsmaskiner med beaktande av kontinuerliga och dynamiska kraftapplikationer och parasitiska påverkningar från multikomponentkrafter och temperatureffekter
  • underlätta upptagandet av teknik och mätinfrastruktur som utvecklats i projektet av mätförsörjningskedjan (t.ex. nationella institut för metrologi, nationella ackrediteringsorgan), standardutvecklande organisationer (t.ex. ISO, ASTM) och slutanvändare (t.ex. provningsmaskintillverkare, testhus)

Effekt

Produkter från fordons-, flyg-, byggindustrin och sjukvård och har en stor inverkan på livskvaliteten för många människor och är viktiga för handel och infrastruktur. Därför kommer de förbättrade kraftmätningarna i den kontinuerliga och dynamiska regimen som utvecklats i detta projekt att vara socialt viktiga för förbättrad produktdesign.


Sammanfattning

Projektnamn

ComTraForce

Status

Pågående

RISE roll i projektet

Projektdeltagare (fokuserat på dynamisk kraft)

Projektstart

Varaktighet

2019 - 2022

Total budget

2 096 480 EUR

Partner

RISE, PTB, CEM, CMI, INRIM, NPL, TUBITAK, VTT, CU, USTUTT, ZAG, GUM, INMETRO, (RISE och flera NMI, universitet och forskningsinstitut)

Finansiärer

EMPIR

Projektets webbplats

Koordinator

Projektmedlemmar

Mikolaj Wozniak

Kontaktperson

Mikolaj Wozniak

Ingenjör

Läs mer om Mikolaj

Kontakta Mikolaj
Image CAPTCHA
Skriv in de bokstäver du ser i bilden ovan

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.