Kontaktperson
Hampus Alfredsson
Researcher
Kontakta HampusProjektet MODELflyg (Infrastrukturmodellering för storskalig introduktion av elflyg och flygtrafikledning) är ett forskningsprojekt finansierat av Trafikverket. Deltagande parter är RISE, Luftfartsverket, Swedavia, Örnsköldsvik Airport, Uppsala Universitet och Linköpings Universitet.
Projektet ämnar skapa förutsättningar för batterielektriskt flyg som en av pusselbitarna för ett hållbart och tillgängligt flyg, primärt genom en fördjupad modelleringsstudie där faktiska flygdata används till utveckling av ett analysverktyg för elektrifiering av olika flygtransportflöden, men delvis även utifrån ett flygtrafikledningsperspektiv. Ett fullt elektrifierat flyg kan innebära noll operationella utsläpp av växthusgaser, hög energieffektivitet, betydligt lägre bränsle- och underhållskostnader, lägre bullernivåer samt kortare start- och landningsbanor.
Summerat kan elflygplan skapa ett nytt sätt att tänka kring transportslaget i allmänhet, där vi kan flyga hållbart och kostnadseffektivt även kortare sträckor, med mindre flygplan, direkt från där du är, till dit du ska. Men, för att möjliggöra introduktionen av elflyg som transportslag krävs planering och förberedelse av våra flygplatser. Finns det ingen tillräcklig infrastruktur på marken som klarar av att stödja elflygplan, så kommer vi inte komma någon vart. Således är det nödvändigt att redan nu undersöka och skapa indikationer på vilka krav som introduktionen av tekniken ställer på flygplatserna och lufttransportsystemet i sig - först då kan planeringsarbetet påbörjas.
Det långsiktiga syftet är att bidra till en kvantifiering av infrastrukturbehov för en systematisk implementation av framtidens elflygplan som en viktig del i omställningen till ett hållbart transportsystem. För att svara mot syftet kommer projektet behandla två olika delspår:
Det övergripande målet med projektet är att utveckla en generisk och flexibel simuleringsmodell som uppfyller projektets syfte, dels ur ett kvantifierat laddinfrastruktur-perspektiv, men även vad elflygplan kan innebära ur ett flygtrafikledningsperspektiv, för att även ta hänsyn till de förändringseffekter som tekniken skapar vad gäller samordning och operation av framtidens lufttransporter. Projektets parter säkerställer att den simuleringsmodell som utvecklas blir så relevant som möjligt, detta genom representation inom områdena;
Projektets leverabler förväntas ligga till grund för följande effekter:
MODELflyg
Avslutat
Operativ projektledare samt ansvarig för programmering, utveckling och design av simuleringsmodell
2022-03-31
3 926 000 SEK
Swedavia, Örnsköldsvik Airport, Linköpings Universitet, Uppsala Universitet
Joakim Nyman Hampus Alfredsson Martin Joborn Sara Gestrelius