Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
färg teknik pensel kablar
Foto: Kristin Hammarberg

Mikrolabbet

Projektet har erbjudit mikroföretag i Norrbotten inom besöksnäring, kulturella och kreativa näringar samt handel att ta del av de kompetenser och resurser inom design som RISE har i regionen. Företagen har fått introducerande kunskaper om interaktionsdesign och användning av tillgänglig teknik för att skapa användarupplevelser.

Mikrolabbet har erbjudit aktiviteter med företag på olika teman. Mellan de gemensamma träffarna har företagen fått möjligheter att utveckla koncept och prototyper på egen hand med visst stöd av RISE. Utöver de gemensamma aktiviteterna har RISE erbjudit individuell coachning till företagen, både på plats i verksamheterna och på distans.

I projektet jobbade vi med åtta aktiviteter:

INSPIRATION KRING TEKNIK OCH DESIGN - Uppstart av projektet och möte i Teknikstudion i Piteå. Vid tillfället demonstrerade RISE teknik och koncept som tagits fram i andra projekt, för att visa hur det är möjligt att nyttja digitaliseringens möjligheter. Vi genomförde även idégenerering för att ringa in företagens behov och vad de önskade utveckla under projektet.

WORKSHOP UPPLEVELSEN - Introducerande workshop kring design av användarupplevelse där företagen analyserade sin produkt/tjänst/miljö med stöd av RISE. Under workshopen identifierade deltagarna punkter där kund-/användarupplevelsen kan utvecklas.

TEKNIKLÅDA - Varje företag fick en “tekniklåda” med enkla instruktioner att laborera med på egen hand. Syftet var att testa ny teknik och digitalisering på egen hand i sin verksamhet, som ett led i att utveckla erbjudanden och upplevelser.

DESIGNVERKSTAD - Praktisk workshop där användarna fick möjlighet att laborera med enkel teknik för ljudupplevelser.

NÄTVERKSTRÄFF - Nätverkande workshopaktivitet – en möjlighet för företagen att mötas och dela kunskap på vägen och praktiskt jobba vidare med sitt eget case med handledning av RISE. 

DESIGNVERKSTAD - Workshop där företagen praktiskt testade att skapa egna koncept och prototyper, med handledning av RISE designers och utvecklare. Fokus var att testa sk. audioguider för ljudberättande och att använda mobilen som verktyg för att skapa ljud, bild och video enkelt och effektivt.

NÄTVERKSTRÄFF - Nätverkande workshopaktivitet där företagen hade möjlighet att möta varandra för att dela kunskaper samt praktiskt jobba vidare med sitt eget case.

SLUTSEMINARIUM - En fysisk träff med erfarenhetsutbyte och utvärdering.

RESULTAT 

Mikrolabbet har 

– ökat kunskaperna hos mikroföretag om att nyttja digitaliseringens möjligheter
– ökat kunskaperna hos mikroföretag att arbeta med digitalisering utifrån ett design- och användarperspektiv.
– ökat förmågan hos mikroföretag att själva nyttja befintlig teknik i att förhöja användarupplevelser (kundupplevelser)
– ökat antalet mikroföretag som tar del av RISE resurser i länet
– ökat erfarenheten hos mikroföretag av att samverka med forskningsaktörer
– ökat antal kvinnor som har praktiskt testat och experimenterat med teknik för interaktion och användarupplevelse

Projektet har nått de resultat som förväntades avseende kunskap och förmåga att i högre grad nyttja digitaliseringens möjligheter. Företagen har introducerats till ett användarcentrerat arbetssätt, vilket har bidragit till en ökad förståelse för vad begreppet användarupplevelser innebär samt vilka förmågor och begränsningar som finns hos dem själva.

Deltagarna har fått kunskaper om möjligheter till att skapa fungerande och hållbara lösningar. Perspektivet möjliggör även metoder och arbetssätt som bidrar till ökad jämlikhet och jämställdhet. Bland annat har deltagarna nyttjat metoder i workshops som baseras på diskrimineringsgrunderna och stöd i att tänka utifrån hållbarhetsaspekter.
 

I projektet har vi till viss del använt erfarenheter och metoder som utvecklats i projekten HandsOn och DesignIT.
 

Sammanfattning

Projektnamn

Mikrolabbet

Status

Avslutat

Region

Region Norrbotten

RISE roll i projektet

Projektledare

Projektstart

Varaktighet

2 år

Finansiärer

RISE, Längmanska Företagarfonden, Sparbanken Nord

Projektmedlemmar

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

5.Jämställdhet
9.Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
Britta Elfving Persson

Kontaktperson

Britta Elfving Persson

Läs mer om Britta

Kontakta Britta
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.