Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Formulation development

Inhalationsformuleringar för ökat upptag av antimikrobiella substanser

RISE deltar i internationellt forskningsprojekt för att utveckla och utvärdera inhalationsformuleringar av nya antibiotika för behandling av svåra luftvägsinfektioner.  

Det finns många sjukdomar som med fördel skulle kunna behandlas via inhalering då läkemedlet når lungorna direkt, utan omvägen via mage och blodbana. Våra luftvägar är dock en mycket effektiv barriär för att skydda lungorna från oönskade partiklar så som smuts, pollen, bakterier och virus. Därför är utveckling av nya inhalerbara formuleringar utmanande och kräver forskning på nya teknologier för att övervinna problem och begränsningar med att få substansen till rätt del av luftvägarna.

Målet med detta projekt är att utveckla innovativa formuleringar för att nå en högre koncentration av den antimikrobiella substansen vid infektionen i nedre luftvägarna, få en ökad penetrering av biofilm, och en ökad exponering genom att styra substansens frisättning och upptag.

- I projektet kommer vi att utnyttja de senaste framstegen inom formuleringsutveckling för att ta fram fem inhalerbara formuleringar av apramycin som alla bygger på olika teknologier för att jämföra och utvärdera deras effekt på farmakokinetik, säkerhet, och effektivitet i en Acinetobacter baumannii infektionsmodell in vivo. Resultaten från detta projekt kommer även att generera kunskap som kan utnyttjas för andra antimikrobiella substanser, säger Lina Nyström, forskare och projektledare på RISE.  

Projektet koordineras av Zürichs Universitet och kommer under 3 års tid att genomföras i aktiv samverkan mellan 7 projektpartners; RISE Research Institutes of Sweden AB (Sverige), Inhalation Sciences AB (Sverige), samt CIDETEC (Spanien), Fraunhofer ITEM (Tyskland), INSERM U1070 (Frankrike) samt LIOS (Lettland).

Sammanfattning

Projektnamn

APRINHA

Status

Pågående

Region

Utanför Sverige

RISE roll i projektet

Deltagare

Projektstart

Varaktighet

36 månader

Total budget

1 535 373 Euro

Partner

Inhalation Sciences Sweden AB, CIDETEC, Fraunhofer Institute for Toxicology and Experimental Medicine, INSERM U1070, Latvian Institute of Organic Synthesis

Finansiärer

ERA-NET JPIAMR-ACTION, VINNOVA

Koordinator

Projektmedlemmar

Lina Nyström

Kontaktperson

Lina Nyström

Forskare

+46 10 516 65 33

Läs mer om Lina

Kontakta Lina
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.