Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
VR miljö med självkörande lastbil i gruva

In the Hub 2

I detta projekt undersökte vi framtida lösningar för hur människor ska kunna interagera och samarbeta med självkörande tunga fordon. Projektet identifierade hinder och möjligheter för implementation av nya interaktionstekniker i industriella miljöer där självkörande tunga fordon kan implementeras.

Introduktionen av självkörande förarlösa fordon i industriella miljöer har stor potential att förbättra transporteffektivitet och säkerhet samt minska industrins klimatavtryck. Syftet med det tidigare projektet In the Hub var att utforska och demonstrera hur mänskliga operatörer ska kunna interagera med dessa fordon. Men för att dessa lösningar ska kunna introduceras i verkligheten krävs bättre förståelse kring de hinder och utmaningar som behöver övervinnas innan implementation. I denna utökning av projektet studerades ett antal viktiga perspektiv kopplat till "Teknik, produkter och processer", "Affärsmodeller", "Infrastruktur" samt "Policy och regelverk".

Målet var att skapa en djupare förståelse för de hinder som som behöver adresseras, vilket skapar bättre förutsättningar till storskaliga implementeringsprojekt och främjar en snabbare implementation av självkörande fordon i industrin. Projektet utgick från ett designkoncept från projektet In the Hub. Konceptet ska stötta interaktion med förarlösa lastbilar i gruvmiljöer.

Projektet finansierades av Vinnova. RISE var projektledare och koordinator, Scania var projektets huvudsakliga behovsägare och Boliden var en intressent.

Öppen slutrapport (engelska)

Sammanfattning

Projektnamn

In the Hub 2

Status

Avslutat

Region

Region Norrbotten

RISE roll i projektet

Koordinator och projektledare

Projektstart

Varaktighet

9 månader

Total budget

1.109.480 kr

Partner

Scania CV AB

Finansiärer

Vinnova

Projektmedlemmar

Johan Fagerlönn

Kontaktperson

Johan Fagerlönn

Senior Researcher

+46703689810

Läs mer om Johan

Kontakta Johan
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.