Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
VR miljö med självkörande lastbil i gruva

In the Hub 2

I detta projekt undersöker vi framtida lösningar för hur människor ska kunna interagera och samarbeta med självkörande tunga fordon. Genom att identifiera hinder och möjligheter för att använda nya interaktionstekniker i industriella miljöer främjar vi en snabbare implementation av hållbara transportlösningar.

Introduktionen av självkörande förarlösa fordon i industriella miljöer har stor potential att förbättra transporteffektivitet och säkerhet samt minska industrins klimatavtryck. Syftet med det pågående projektet In the Hub är att utforska och demonstrera hur mänskliga operatörer ska kunna interagera med dessa fordon. Men för att dessa lösningar ska kunna introduceras i verkligheten krävs bättre förståelse kring de hinder och utmaningar som behöver övervinnas innan implementation. I denna utökning av projektet utreder ett antal viktiga perspektiv kopplat till "Teknik, produkter och processer", "Affärsmodeller", "Infrastruktur" samt "Policy och regelverk".

Målet är att skapa en djupare förståelse för de hinder som som behöver adresseras, vilket skapar bättre förutsättningar till storskaliga implementeringsprojekt och främjar en snabbare implementation av självkörande fordon i industrin. Projektet utgår från ett designkoncept från det pågående projektet In the Hub. Konceptet ska stötta interaktion med förarlösa lastbilar i gruvmiljöer. Särskilt fokus kommer ligga på möjligheter att nyttja och anpassa "Digital infrastruktur" i gruvor.

Projektet finansieras av Vinnova. RISE är projektledare och koordinator, Scania är projektets huvudsakliga behovsägare och Boliden är en intressent.

Sammanfattning

Projektnamn

In the Hub 2

Status

Pågående

Region

Region Norrbotten

RISE roll i projektet

Koordinator och projektledare

Projektstart

Varaktighet

9 månader

Total budget

1.109.480 kr

Partner

Scania CV AB

Finansiärer

Vinnova

Projektmedlemmar

Johan Fagerlönn

Kontaktperson

Johan Fagerlönn

Senior Researcher

Läs mer om Johan

Kontakta Johan
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.