Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Demo case i Kenya
Foto: Carina Gunnarsson

Grön omställning och tillgång till energi i Afrika

ENERGICA är ett Horizon 2020-projekt med 28 partners från Afrika och Europa. Målet med projektet är att demonstrera effektiv implementering av förnybar energiteknik som matchar lokala behov. De innovativa teknikerna kommer att implementeras och demonstreras i Sierra Leone, Madgaskar och Kenya.

I ENERGICA-projektet är RISE främst engagerade i demonstrationerna i Sierra Leone och Madagaskar samt som ledare för arbetspaketet om utvärdering av social- och miljömässig hållbarhet.

Demonstrationen i Sierra Leones fokuserar på utvecklingen av enkla och billiga tekniker för biogasproduktion och vattenrening. RISE hjälper start-up-bolaget The Waste Transformers att utveckla och testa en enkel innovativ rötningsprocess. En modulär nyckelfärdig rötkammare ska anpassas till lokala förhållanden genom att undersöka möjligheterna till lokal tillverkning, optimering av driften följt av testning och driftsättning.

Demonstrationen i Madagaskar fokuserar på utvecklingen av solcellsdrivna nano-elnät som ger effektiv tillgång till elektricitet samt att utveckla produktionsenheter för vatten, energi och jordbruk kopplade till nano-elnätet. Specifika lösningar för jordbruk, vatten och kyla utvecklas och demonstreras i 50 utvalda byar på Madagaskar. RISE ansvarar för de jordbruksspecifika lösningarna med fokus på att konvertera dieseldrivna maskiner för risskalning till eldrift.

Sammanfattning

Projektnamn

ENERGICA

Status

Pågående

RISE roll i projektet

Ledare för arbetspaket och delarbetspaket

Projektstart

Varaktighet

4 år

Total budget

12,3 Milj €

Finansiärer

EU Horizon 2020, Research and Innovation programme, Grant Agreement No. 101037428

Projektets webbplats

Koordinator

Projektmedlemmar

Carina Gunnarsson

Kontaktperson

Carina Gunnarsson

Forskare

+46 10 516 69 32

Läs mer om Carina

Kontakta Carina
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Serina Ahlgren

Kontaktperson

Serina Ahlgren

Forskare

+46 70 630 70 13

Läs mer om Serina

Kontakta Serina
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.