Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Framtidsadaptivitet för energieffektiva fordon

Ett framtida anpassningsbart fordon är ett hållbart fordon som är lätt att underhålla och reparera och där komponenter kan bytas ut och uppgraderas för att förbättra energieffektivitet och prestanda när ny teknik blir tillgänglig.

Syfte och mål

Denna studie tar ett flernivåperspektiv på de interna och externa faktorer som påverkar långvariga och multipla livscykelprodukter inom en cirkulär affärsmodell och undersöker potentiella designstrategier för framtida anpassningsbara produkter.

Utmaning

Cirkulära affärsmodeller, där fordonstillverkare recirkulerar produkter över flera livscykler, kräver produkter som är utformade på ett annat sätt. Ett särskilt problem med utvidgad produktanvändning genom flera livscykler är risken för åldring av produkten. Designers måste därför skapa produkter som kan anpassa sig till en oförutsedd framtid, där förändringar i konsumentbehov, politik och teknik inte kan förutsägas.

Lösning

Ett framtida anpassningsbart fordon är ett hållbart fordon som är lätt att underhålla och reparera och där komponenter kan bytas ut och uppgraderas för att förbättra energieffektivitet och prestanda när ny teknik blir tillgänglig. Framtida anpassningsbara produkter gör det möjligt att använda produkter och komponenter över en längre period och därigenom minska avfallet och dra nytta av tekniska innovationer genom att uppgradera komponenter som förbättrar miljöprestanda. Ytterligare åtgärder för att hålla produkterna relevanta och kunna tillgodose kundernas förändrade behov ingår också i det anpassningsbara designtänkandet och motverkar trenden med att kassera produkter före den tekniska uttjänsten.

Forskningen i denna studie undersöker vilka typer av åldring som för närvarande begränsar livslängden hos fyra produkter: byggmaskiner, personbilar, fordonsinredning och tunga fordon.

Effekt

Framtagna riktlinjer för projektet kommer att utvärderas i kommande genomförandeprojekt och kan användas för utövare inom fordonsindustrin.


Sammanfattning

Projektnamn

FA

Status

Pågående

Område

Cirkulär omställning

RISE roll i projektet

Koordinator

Projektstart

Varaktighet

2 år

Total budget

4 500 000 SEK

Partner

Business & Design Lab, University of Gothenburg, Modulsystem, Volvo Cars, Volvo CE, Ragnsells

Finansiärer

Swedish Energy Agency

The UN sustainable development goals

Hållbar industri, innovationer och infrastruktur

Projektmedlemmar

Thomas Nyström

Kontaktperson

Thomas Nyström

Researcher

+46 10 228 40 48
thomas.nystrom@ri.se

Läs mer om Thomas