Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
DIP websharecloud

DIP - Digital tvilling för utveckling och installation av produktionssystem

Projektet utvecklar metoder anpassade för att SMF-företag ska kunna använda 3D-skannade digitala tvillingar för effektiv och exakt utveckling och installation av automationssystem.

Syfte och mål 

System- och linjebyggare har stort behov att minska kostnader, tidsåtgång och problem när de modellerar, utformar och installerar produktionsutrustning. Med teknik och arbetssätt för 3D-skanning av produktionsanläggningar kan en digital tvilling av produktionssystemet enkelt skapas och sedan användas för utformning av layout, 3D-geometri, programmering, och för installation och kalibrering. Projektets mål är att utifrån state-of-the-art-arbetssätt för stora företag utveckla metoder anpassade och användbara för små och medelstora företags förutsättningar.

Förväntade effekter och resultat 

Projektet tar fram en metodik för att små och medelstora företag (SMF) ska kunna skapa digitala tvillingar av sin produktionsmiljö och en webbaserad miljö för enkel lagring och åtkomst av dessa. Dessutom utformas en metodik för layoutplanering, 3D-konstruktion och robotprogrammering i den digitala tvillingen. En väsentlig del är metodik för installation och justering så att den fysiska installationen blir som den modellerade digitala tvillingen. Effekten är att även SMF får del av fördelarna med 3D-skanning. Därmed kan utrustning installeras snabbare, med ökad kvalitet, färre fel och minskade kostnader.


Sammanfattning

Projektnamn

DIP

Status

Pågående

RISE roll i projektet

Projektledning och forskning

Projektstart

Varaktighet

3 år

Total budget

10,6 milj kr

Partner

RISE, Chalmers, ATS, GIAB, Volvo Cars, Parker Hannifin, Plastal, KB Components, Blomdahls, Plamex, 3ButtonGroup, Siemens Industrial Software, Summ Systems

Finansiärer

Vinnova

Projektmedlemmar

Per Gullander

Kontaktperson

Per Gullander

Forskare

Läs mer om Per

Kontakta Per

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.