Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Turbin och fundament

CF2T Monitorering av fundament för tidvattenturbiner

Utveckling av ett modulbaserat fundament för reducering av installationskostnader. Implementering av monitorering för att förbättra fundamentets tillförlitlighet.

Detta samarbetsprojekt har fått stöd inom ramen för OCEANERA-NET COFUND-projektet, med finansiering från nationella och regionala källor och medfinansiering av Europeiska unionens forsknings- och innovationsprogram Horizon 2020. Projektet är medfinansierat av Ocean Energy ERA-NET Cofund och fyra europeiska regioner (Bretagne, Pays de la Loire, Spanien och Sverige) samlar CF2T-projektet, under ledning av SABELLA, ALLIA, SAITEC, RISE och ALKIT.

Projektet syftar till att utveckla en kostnadskonkurrenskraftig grund för tidvattenturbiner och fördjupa den för att validera konceptet i verklig havsmiljö. Den innovativa gravitationsbaserade grunden kommer att utformas för att minska bygg- och driftskostnaderna, med modulära gränssnitt för att tillåta en offshore-installation i flera paket för att begränsa den krävda krankapaciteten på fartyg.

Vissa alternativ för att minska konstruktionskostnaderna för konstruktionen och modulariteten kommer att utvärderas inklusive utformningen av en hybridfundament som kombinerar betong och stål. Den innovativa grunden kommer också att integrera ett anpassningsbart gränssnitt med havsbotten för att begränsa beredningen av havsbotten.

Dessutom kommer projektet att utveckla ett dedikerat övervakningssystem för att få en bättre förståelse för de belastningar som används på strukturen för framtida grundutvecklingar. Detta system gör det möjligt för partnerna att genomföra en undersökning av strukturhälsan för förebyggande underhåll som kommer att bidra till att förbättra grundens tillförlitlighet.

CF2T_Description.docx (docx, 92.59 kB)

Sammanfattning

Projektnamn

CF2T

Status

Pågående

RISE roll i projektet

Sverige koordinator

Projektstart

Varaktighet

3,5 år

Total budget

1 561 000 EURO

Partner

SABELLA (Frankrike), ALLIA (Frankrike), SAITEC (Spanien), ALKIT Communication (Sverige)

Finansiärer

Energimyndigheten

Projektets webbplats

Koordinator

Extern press

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

7.Hållbar energi för alla
Natalie Williams Portal

Kontaktperson

Natalie Williams Portal

Forskare

Läs mer om Natalie

Kontakta Natalie
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.