Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

AI-move

Ai-Move: fysiska hälsoproblem på arbetsplatsen upptäcks med hjälp av Artificiell Intelligens

AI move

Nästan en tredjedel av EU:s arbetstagare och knappt hälften av de över 55 år har lidit av smärta i muskler och skelett i åtminstone en vecka under den senaste månaden. Fortfarande utgör muskuloskeletala sjukdomar (MSD) en av de främsta orsakerna till arbetsrelaterad sjukdom och långvarig sjukdom i EU inom alla sektorer och yrken, särskilt i samhällen med åldrande invånare. Förutom effekten på arbetstagaren själv kan MSD leda till högre kostnader för företag och samhället som helhet.

Ai-Move är en unik digital tjänst som syftar till att främja hälsa och öka motivationen att åtgärda rörelserelaterade hälsoproblem. Plattformen mäter och analyserar fysisk rörelse för att tidigt upptäcka fysiska problem. Tjänsten gynnar både arbetstagare (optimerad hälsa) och arbetsgivare (ökad produktivitet och minskade kostnader för frånvaro).

Projektet använder Qinematic's Posture Scan, en optisk sensortjänst som samlar detaljerad information om en persons rörelsemönster. Ai-Move analyserar alla inskannade data tillsammans med olika typer av metadata med syftet att upptäcka befintliga eller potentiella problem, ofta innan symtom uppstår. Uppgifterna visualiseras via en säker webbapplikation tillgänglig för både den anställda och vårdgivaren. Med tiden kan individer se sina egna framsteg och jämföra dem med data på gruppnivå.

Vårdgivare och fysioterapeuter kan använda resultaten för att anpassa behandling och övningar, samt erbjuda motivationsstöd. Baserat på analys av stora mängder data och 3D-visualisering höjer tjänsten medvetenheten och förenklar människors förmåga att proaktivt bibehålla optimal hälsa och/eller efterfölja rehabiliteringsplaner.


Sammanfattning

Projektnamn

AI-move

Status

Avslutat

RISE roll i projektet

Ansvarar för projektets koordinering, utveckling av plattform för maskininlärning samt bidrar med kunskap om metoder avseende att motivera slutanvändare.

Projektstart

Varaktighet

2017-10-01 - 2018-12-31

Total budget

--

Partner

Quinematic, Bright Cape, Oulu Universitetets Interact Research Group

Finansiärer

EIT Digital, Action Line Digital Wellbeing

Projektmedlemmar

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

3.Hälsa och välbefinnande

Kontaktperson

Marie Sjolinder

Senior Researcher

Läs mer om Marie

Kontakta Marie

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.