Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Verklighetsnära tester inom elektromobilitet

Elektromobilitet innebär att fordonen har elektriska motorer för framdrivning. Av speciellt intresse är de fordon där en del eller hela elenergin kommer från elnätet. Detta innebär att samma fordon kan drivas från många olika energikällor vilket innebär en stor flexibilitet och minskat oljeberoende. El kan potentiellt produceras med mycket små utsläpp av koldioxid och är därför en framtida lösning för att minska koldioxidutsläppen. Rena elfordon ger dessutom inga lokala utsläpp, vilket inte riskerar skadliga partikelutsläpp där fordonen används.

Omställningen till elektrifierade fordon är utmanande. Fordonstillverkare har investerat mycket i dagens förbränningsmotorfordon och har en personalstyrka som är anpassad efter rådande teknik. Dagens användare är vana vid dagens fordon, från hur långt de kan köra på en tankning, hur lång tid det tar att tanka, vad de får för pengarna etc. Elektromobilitet innebär förändringar avseende både beteenden och kostnader för motsvarande fordon. Batterier är en nyckelkomponent som tar plats i fordonet, tar avsevärt längre tid att fylla upp än motsvarande fossilbränslen, och kostar mycket för motsvarande räckvidd som fossilbränslefordon har.

Elektromobilitetslösningar utvecklas och testas i labb men i något läge är det dags att möta marknaden och göra tester i verklighetsnära miljöer, så kallade Living labs. Syftet med dessa tester är att studera användarbeteenden, d.v.s. hur användare använder den nya tekniken och vilka hinder och möjligheter de ser. Det finns också möjligheter att testa nya affärsmodeller, d.v.s. studera om företagen lyckas med att erbjuda en värdeskapande produkt eller tjänst. Det är även intressant i vissa fall att se vilka praktiska och lagliga hinder det finns för införandet av nya produkter och tjänster.

RISE har lång erfarenhet av att testa nya elektromobilitetslösningar i verkligheten. Vi var t.ex. först att testa induktionsladdning av personbilar i större skala utanför Europa, vi var först med att implementera och testa laddlösningar i fordon som kunde styras från elbolag, och vi är med i projektkonsortier som testar elvägar i verklig drift.

Kontakta gärna experterna i området om du har en idé på vilka elektromobilitetslösningar du vill testa i verkligheten. Vi på RISE arbetar med alla transportslag, som elsparkcyklar, personbilar, bussar och lastbilar, anläggningsmaskiner, marina applikationer och elflyg. Vi hjälper till med att formulera forskningsfrågor och vad som går att få ut av ett verklighetsnära test, hitta projektpartners, hitta finansiering samt skriva en bra ansökan. Är produkten inte mogen för verklighetsnära tester så kan RISE erbjuda expertis och testmöjligheter i kontrollerad laborationsmiljö.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.