Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Upplösning av plast och biobaserade molekyler för återvinning

Upplösning är en möjlig väg för både återvinning, upprening och separation av såväl biobaserade som syntetiska polymera material. Genom upplösning kan plast separeras från skadliga ämnen och därmed göras lämplig för mekanisk återvinning. Med samma metod kan bomull, trämassa eller ull lösas upp och återvinnas som nya textila fibrer.

Upplösning är en återvinningsmetod med potential att återvinna material utan att dessa förlorar i kvalitet. Under idealisk upplösning frigörs polymerkedjorna utan att det sker någon nedbrytning av materialet, vilket ger möjlighet att återanvända polymerer i sin helhet.

Hos RISE har vi lång erfarenhet av upplösning, framför allt av biobaserade material. Här finns flexibel utrustning som kan anpassas beroende på materialmängd och metod, vi har erfarenhet  av olika typer av både polymerer och lösningsmedelsystem. Polymerlösningen som erhålls kan därefter användas för att till exempel tillverka fibrer eller nonwoven material. Upplösning är möjlig även för syntetiska polymerer. Hör av dig till oss om du vill validera upplösning av råmaterial i ett specifikt lösningsmedelssystem. 

Jenny Bengtsson

Kontaktperson

Jenny Bengtsson

Forskare

+46 10 228 47 79

Läs mer om Jenny

Kontakta Jenny
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.