Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Utveckling av nya innovativa träbaserade material och produkter

Vi utvecklar produkter för ett hållbart samhälle med innovativa material från skogsråvara för tillämpning inom samhällsbyggnadssektorn; utomhus, inomhus samt marin miljö.

Tillverkning och användning av byggnadsmaterial står för en betydande del av CO2 utsläppen inom samhällsbyggnadssektorn. Vår grundidé handlar om att förädla skogsråvara eller annan förnybar biomassa till nya innovativa material och produkter, främst för bygg- och möbeltillämpningar.  Detta gör vi genom att utveckla nya teknologier så att vi kan framställa gröna, säkra träbaserade och resurseffektiva material.

Trä är ett spännande och komplext material som är ”designat” för att brytas ner i naturen. Det gör att trä har dålig beständighet mot röta, mögel, UV ljus, fukt, brand och skadedjur. På RISE arbetar vi med träskydd genom bland annat ytbehandling, impregnering och modifiering för att öka materialets motstånd mot dessa faktorer.

Utöver olika former av träskydd arbetar vi också med utveckling av limmade träprodukter och kompositmaterial, exempelvis fiberskivor, plywood, OSB skivor, korslimmat virke, limträbalkar och trä-plastkompositer (WPC). Några specifika saker som vi tittar på inom RISE är limning, limfogars beteenden vid brand och biobaserade alternativ till dagens fossilbaserade limmer.

Vår expertis innefattar bland annat träteknologi, mikrobiologi, nedbrytningsmekanismer, ytkemi och materialvetenskap, limning, strukturkarakterisering

Är ni producenter eller användare av träbaserade material och produkter och stöter på utmaningar med att använda trä, kontakta oss så hjälper vi er att hitta en lösning. Vi arbetar i nära samverkan med våra kunder, både i industriuppdag men också i offentligt finansierade forskningsprojekt.

Mer information

Standardiseringsarbete

Limlista för fönster och dörrar

Här finns aktuell version av listan med limmer godkända för användning vid tillverkning av fönster och dörrar.

Limlista 2024 v1 (pdf, 187.45 kB)

Marielle Henriksson

Kontaktperson

Marielle Henriksson

Projektledare, PhD

+46 10 516 62 58

Läs mer om Marielle

Kontakta Marielle
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Stig Bardage

Kontaktperson

Stig Bardage

Enhetschef

+46 10 516 62 06

Läs mer om Stig

Kontakta Stig
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Relaterat

Område

Träteknik

När vi färdas genom det svenska landskapet är trä det vanligaste materialet vi ser. Vårt behov av hållbara och förnyelsebara material ökar efterfrågan på kunskap om trä, virke och träbyggande. Inom Träteknik jobbar vi med hur trä …
Test & demo

Trä i utomhusmiljö

Testfält för beständighetsutvärdering av träbaserade material och ytbehandlingar för främst utomhusbruk.
Test & demo

Modifiering av biobaserade material

Utrustning för kemisk modifiering av biobaserat material, kan även brukas för konventionell tryckimpregnering. Främst inriktat på behandlingar för trä i utomhusmiljö.
Test & demo

Biokompositer

Internationellt unik testbädd eftersom den samlar hela kedjan från råvara till färdigt utvecklade produktkoncept.
Projekt

Reflows - biobaserade produkter av proteinrika bryggerirestströmmar

I projektet Reflows - Cirkulära, biobaserade produkter av proteinrika restströmmar från bryggerier, använder vi oss av den underutnyttjade strömmen uttjänt jäst från bryggerier för att tillverka lim anpassat för trä- och pappersap…
Projekt

HyPELignum - grönare elektronik med trämaterial

HyPELignum-projektet syftar till att visa att hemelektronik och internet of things-lösningar kan göras mer hållbara genom att kombinera additiv tillverkning och träbaserade material.
Projekt

100 % fossilfria byggskivor och byggelement

I många byggmaterial med trä finns komponenter som är fossilt baserade som gör hela produkten svår att återvinna. Projektets syfte är att minska klimatbelastningen från ett sådant byggmaterial genom att designa produkten för återv…