Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Tjänstefiering och marknadsutveckling av mobilitetstjänster

Dagens mobilitet, hur människor och gods transporteras, är under stark förändring. Den tekniska utvecklingen är i en spännande utvecklingsfas med självkörande teknik, nya sätt att dela transporter och helt nya fordonstyper. Samtidigt ökar behoven av minskade bilköer i städerna och att möjliggöra transport för alla, både i städer och landsbygd.

Parallellt med ny teknik och ökad digitalisering utvecklas affärsmodellerna. Fordonstillverkare experimenterar med nya sätt att dela sin bil och med tjänster där man istället för att köpa bilen prenumererar på mobilitet. Nya aktörer och nya typer av fordon utvecklas. Digitala plattformar, som Uber för nya typer av samåkande “ridehailing” och elskotertjänster som VOI, har på många sätt utmanat marknaden. 

På RISE har vi en portfölj av projekt som till stor del syftar till utveckla mobilitetstjänster för att stimulera marknadsmognad och produktutveckling, genom proof of concepts (POC) i utvecklingsfaser nära marknadsintroduktion. I samarbete med företag och offentlig sektor sätter vi upp experiment, bygger prototyper och genomför försök i verkliga miljöer med riktiga användare för att:

  • identifiera och utveckla tekniska möjligheter,
  • hitta affärsmodell, nytta och och relevans för intressenter i alla sektorer,
  • identifiera roller i ekosystem och organisation,
  • studera regelverk och policyaspekter och
  • bygga praktisk know-how och kompetens.

Nya tjänster, nya fordon och nya roller utmanar befintliga regelverk. Därför är en viktig del av vårt arbete regelverksinnovation och policylabb - där tolkning av befintliga regelverk och utveckling av nya är i fokus för att stimulera en hållbar marknadsutveckling.

Hör gärna av dig om du är nyfiken på att höra mer.

Göran Smith

Kontaktperson

Göran Smith

Enhetschef

+46 10 228 43 25

Läs mer om Göran

Kontakta Göran
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.