Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Textilarmerad betong (TRC) för hållbara, lättviktiga applikationer

Betong med stålarmering är det mest använda konstruktionsmaterialet i världen. Det är lätt att forma i färskt tillstånd och har god beständighet, även under svåra miljöförhållanden. Stålets funktion i betong är att förbättra materialets draghållfasthet och att kontrollera sprickbildning både under härdningen av det cementbaserade bindemedlet och nä

För att undvika stålkorrosion kan man antingen öka betongens täckskikt till en viss minimitjocklek (betongelement blir tyngre) eller ersätta stålarmeringen med ett icke-korroderande material. Det senare kan appliceras i form av textilarmering. Textilarmering är idealisk om tjockleken på ett betongelement måste minimeras, som till exempel hos betongväggar eller fasadpaneler. TRC hjälper till att öka hållbarheten genom att använda mindre material. Textilarmerad betong (TRC) används därför i allt högre grad för tunna betongfasadelement eller till och med för förstärkning av skadat betongelement.

Textilarmering består av ett öppet rutnät eller en nätstruktur. Utformningen av sådan armering gör det möjligt för en finkornig betong att rinna mellan nättrådarna. De fibrer som används är vanligtvis tillverkade av glas, glas tillverkat av basalt, kol eller andra material med hög draghållfasthet. Textilen är i de flesta fall impregnerad med en polymer för att skydda fibrerna under produktionen och från att korrodera i den alkaliska miljön (glas- eller basaltbaserade fibrer), och i vissa fall för att förbättra vidhäftning mellan textil och cementpasta.

Vi kan erbjuda följande kompetens:

  • Utveckling och design av TRC
  • Vägledning för TRC-applikationer
  • Experimentell karaktärisering av mekaniska egenskaper hos TRC på olika forskningsnivåer
  • Numerisk modellering av TRC
  • Hållbarhetsanalyser av TRC
  • Produktionsmetodik för TRC

Du hittar en kompetent partner med RISE, baserat på vår expertis i dessa ämnen, som vi har byggt upp genom många års forskning och utveckling. Kontakta oss gärna om du är intresserad av denna fascinerande nya typ av armerad betong.

Referenser:

M. Flansbjer, N. Williams Portal, D. Vennetti, U. Mueller, Composite Behaviour of Textile Reinforced Reactive Powder Concrete Sandwich Façade Elements, Int. J. Concr. Struct. Mater. 12 (2018) 1–17.

N. Williams Portal, M. Flansbjer, U. Mueller, Analysis of the flexural behavior of textile reinforced reactive powder concrete sandwich elements using optical measurements, in: Eighteenth Int. Conf. Exp. Mech., Brussels, Belgium, 2018.

U. Mueller, N. Williams Portal, V. Chozas, M. Flansbjer, I. Larazza, N. da Silva, K. Malaga, Reactive powder concrete for façade elements – A sustainable approach, J. Facade Des. Eng. 4 (2016) 53–66.

Mer information

I dagsläget används TRC främst i fasader. Detta beror på att textilförstärkning ännu inte är allmänt godkänd för användning i bärande konstruktioner, medan bestämmelser för fasadelement (t.ex. beklädnad eller sandwichelement) är mindre restriktiva. För mer information besök våra projektwebbsidor:

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.