Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Stor potential för flytande vindkraft

Flytande vindkraft kommer inom kort att öka kraftigt i Sverige, Europa och övriga världen. RISE stödjer utvecklingen och vår expertis inom flytande vindkraft skapar värde för kunder, samarbetspartners och samhälle. Vi bidrar till övergången till förnybara energikällor och ökad elektrifiering. Och vi värnar om haven och ekosystemet.

Flytande vindkraftverk har en enorm potential ur flera aspekter. Förhoppningen är att mindre inverkan på människor och miljö ska leda till smidigare tillståndsprocesser och fler godkännanden jämfört med ansökningar baserade på bottenförankrade lösningar på grunt vatten, nära land.

Majoriteten av vindresurserna till havs finns i områden med ett djup på över 60 meter, vilket är för djupt för bottenfasta fundament. Ur ett tekniskt perspektiv har flytande vindkraftverk flera fördelar kopplat till logistik, miljö och samhälle i förhållande till vindkraftverk med bottenfasta fundament.

Det uppstår mindre störande buller vid installation och inverkan på havsbotten kan vara betydligt mindre än för bottenfasta fundament. En annan fördel är att flytande vindkraftsparker kan placeras längre ut till havs, utom synhåll, vilket minskar risken för intressekonflikter. 

Det här gör vi

RISE bedriver forskning och innovation i samarbete med näringsliv- och samhälle. Vi erbjuder en heltäckande expertis inom flytande vindkraft och några av de kompetenser vi bidrar med är:

  • Analys av rörelse, stabilitet och laster
  • Provning (såväl modelltest som validering i full skala)
  • Nautisk riskhantering och utvärdering
  • Maritim- och hamnlogistik
  • Utveckling av värdekedjan

Mer information

Vi stöttar dig genom samtliga tekniska faser och i utvecklingen av ditt projekt. Våra forsknings- och innovationsprojekt utgår från kundernas behov och marknadens utveckling.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.