Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Policylabb inom materialomställning

Nya lagar och krav utvecklas för att minska resursanvändningen och skapa cirkulära klimatsmarta materialflöden. RISE policylabb erbjuder en metodik för att utveckla och implementera innovativa och effektiva regler i samskapande mellan berörda parter, såsom företag och samhälle.

Det sker ständiga förändringar i lagstiftningen runt materialanvändning, samtidigt som branscher och enskilda företag tar egna initiativ. För enskilda aktörer kan det vara svårt att begripa vad förändringar i regelverk kommer att innebära samt hur man ska agera när det utarbetas nya branschinitiativ eller kommer ökade krav från miljömedvetna konsumenter. Det kan även vara svårt att veta vad som verkligen är hållbart och göra avvägningar mellan exempelvis produktens funktion och dess påverkan på miljön. Här kommer också spårbarhet och kvalitetssäkring in. 

Samhällets utmaningar på området är komplexa och kräver tvärdisciplinära lösningar. RISE har starka kompetenser inom såväl policy- och regelverksinnovation som material.

Policylabb är policy-och regelverksinnovation i samverkan. Med utgångspunkt i specifika fall jobbar berörda aktörer tillsammans i en agil och iterativ process. Syftet är att skapa en neutral mötesplats för näringsliv, akademi, myndigheter och civilsamhälle att diskutera behov av förbättrade regelverk, identifiera rättsliga utmaningar och skapa samsyn kring det juridiska läget och möjliga vägar framåt. Allt för att snabbare kunna åstadkomma systemförändringar som behövs i samhället.

RISE policylabb ger dig:

  • Lagar och regler som är effektiva och förankrade hos kravställare och användare
  • Ökad förståelse för handlingsutrymme vid implementering av nya regler
  • Sänker kostnader genom minskad risk för svåra eller otillämpbara regler

Mer information

En mer djuplodande beskrivning av erfarenheter från att arbeta med Policylabb hittar du i rapport: RISE Policylabb - de första fem åren.

Jenny Lundahl

Kontaktperson

Jenny Lundahl

Senior forskare/Rättslig expert

+46 10 228 40 62

Läs mer om Jenny

Kontakta Jenny
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Ann Lorentzon

Kontaktperson

Ann Lorentzon

Projektledare

+46 76 876 70 67

Läs mer om Ann

Kontakta Ann
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.