Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Komponentgjutning och processoptimering

En gjuten komponents egenskaper påverkas av flera faktorer som materialval, legeringsämnen, geometri, stelningshastighet och gjutprocessens stabilitet. På RISE har vi resurser och kompetens för att ta fram gjutna komponenter i flera material. Vi kan även bistå med simulering av gjutprocesser och därmed minimera risken för defekter.

Vid gjutning av komponenter krävs stor kunskap kring hur materialet beter sig i smält tillstånd, smältabehandlingar innan gjutning och hur formen ska se ut för att minimera risken för defekter i den färdiga komponenten. Förutom framtagning av den fysiska gjutna komponenten kan vi bistå med bl.a. gjutsimulering och processkartläggning.

Processoptimering

Vi använder oss av flera olika programvaror för att simulera gjutprocessen. Programmen är verktyg för att kunna ta fram ett korrekt ingjutsystem så att komponenten fylls på ett sätt som resulterar i så lite defekter som möjligt. Hur formen fylls och stelnar kommer påverkas av bl.a. formens material, legeringsval och geometri. Detta ger oss även indikation på var det finns störst risk för eventuella defekter.

Vi kan även bistå med processkartläggning i en gjuteriverksamhet. Vi har erfarenhet av att gå igenom gjuteriprocesser och ge förslag på förbättringsarbete. Vi utför även ett antal miljötjänster som t.ex. tillståndsansökningar, periodisk undersökning, avfallsklassning m.m.

Framtagning av gjutna komponenter

I vårt gjuteri har vi möjlighet att ta fram gjutna komponenter i järn, stål, aluminium och kopparbaslegeringar i sandform. Sandformen tas fram antingen genom handformning eller genom att använda additiv tillverkning, 3D-printade formar. Detta ger oss stor frihet vid utformning av komponenter. I ett tidigt skede av konstruktionsfasen eller för att testa ett koncept kan det vara av stort värde att snabbt kunna få fram en fysisk komponent.

Samverkan och projekt inom komponentgjutning och processoptimering

Vi samverkar med gjuteriindustrin och dess kunder i både offentligt finansierade projekt och i kundspecifika konsultuppdrag. Vi har även ett stort antal schemalagda kurser inom området och kan även skräddarsy kurser utifrån specifika önskemål.

Vi kan bl.a. hjälpa till med följande:

  • Gjutsimulering
  • Framtagning av sandgjutna komponenter
  • Provgjutning av nya material
  • Analys av formmaterial (råsand eller kemiskt bunden sand)
  • Temperaturmätningar i form, smälta eller skänk
  • Processkartläggning i gjuteri
Martin Risberg

Kontaktperson

Martin Risberg

Forskare

+46 10 228 49 17

Läs mer om Martin

Kontakta Martin
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.