Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Elektrokroma system och displayer

Elektrokromism - att ändra färg med elektricitet - är ett spännande område där vi ligger långt framme. Elektrokromism används t.ex. i smarta dimbara fönster i flyg och hus, i små displayer som kan substituera LCD-tekniken och inom färgskiftande ytor av olika slag. Även inom textilier och papper finns exempel på elektrokroma applikationer.

The RISE ECD is a fully printed display

Displayer - RISE ECD

Med tryckteknik och miljövänliga material kan vi skapa displayer som är böjbara, tunna, lätta, och kräver mycket lite energi. RISE ECD (fd Acreo Display) är en enkel reflektiv display som är tillverkad med tryckteknik och organiska material. Det är kanske världens första fungerande elektrokroma display och den kan användas för att skapa dynamiska ikoner och symboler. Och som dessutom kan massproduceras till en rimlig kostnad. 

Vår expertis innefattar byggsätt, tryckmetoder, härdning, kontaktering, drivning, elektrolyter och bläck för att skapa miniatyriserade system och displayer. 

Vad är unikt med elektrokroma displayer?

 • Screentryckta
 • Miljövänliga
 • Böjbara och tunna
 • Kan produceras rulle-till-rulle, dvs höghastighetsprocesser
 • Kräver mycket låg energi (så lite som 1,2 V)
 • Robust
 • Reflektiv
 • Bi-stabil (håller kvar färgen att vara inkopplad)

Displayen fungerar bra som en sk Visual Alert, dvs en enkel varningssignal, men kan även skapas som 7-segmentsdisplayer och drivas med aktiva/passiva matriser och då påminner den mer om en LCD. Eftersom den tillverkas med tryckteknik kan vi skapa vilken form som helst, och displayerna kan sedan integreras i smarta förpackningar, på etiketter eller tom gjutas in (in-mould) i tex smarta kort eller interiörer i bilar mm.

Exempel på tillämpningsområden

 • Smarta etiketter (logistik, mäta temperatur, som förfalskningsskydd mm)
 • Billiga displayer med kort livstid
 • Medicinteknik: graviditetstest, blodtest, snabbtest av andra biomarkörer i saliv, blod mm
 • Räknare och mätare (hur många enheter finns kvar, har jag tagit medicinen eller inte, av/på)
 • Etiketter för logistik
 • Smart cards: OneTimePassword
 • Ersättning för LCD
 • Ersättning för e-ink och andra sk "Paper displays"
EELICON - an EU-financed project developing electrochromic films and manufacturing methods for dimmable glass.

Elektrokromism öppnar vägar för många nya applikationer såsom smarta dimbara glas, textilier som kan ändra färg, kamouflage- och designmöjligheter på ytor och andra material samt även på papper. Kontakta oss om du vill veta mer!

Development of inks and electrolytes in our chemistry labs and cleanrooms

Vi utvecklar egna material och materialkombinationer såsom bläck och elektrolyter, med fokus på organiska material och miljövänliga och enkla produktionsprocesser. Elektrolytbläcken, t.ex. E001 och E003, är patentskyddade, men kontakta oss gärna om det finns intresse att utvärdera eller licensiera den här typen av bläckformuleringar. 

Forskning inom ledande polymerer belönades med Nobelpriset år 2000 och området fortsätter att växa, med spännande områden som tex interface med människroppen, organiska elektrokemiska transistorer och andra tryckta komponenter som kan användas i framtidens elektronik.

RISE ECD - screenprinted and organic. Low power and flexible. Colour trials.

Området växer och ändras snabbt, exempelvis jobbar vi med att ta fram nya former och färger. Se gärna mer fakta och filmer om RISE ECD here.

Dynamiska QR-koder med hjälp av screentryckta passivt matrisadresserade elektrokroma displayer. Bilden är tagen från denna artikel: P. Andersson Ersman, K. Freitag, J. Kawahara, J. Åhlin, The rise of electrochromics through dynamic QR codes and grayscale images in screen printed passive matrix addressed displays, Scientific Reports, 2022, 12, 10959.

De senaste åren har vi publicerat en del vetenskapliga artiklar på temat tryckta elektrokroma displayer. Här är ett axplock av detta arbete, fritt tillgängligt via Open Access:

Monolitisk integration av OECT-kretsar och elektrokroma displayer:

Screentryckta elektrokroma displayer på olika typer av substrat:

Elektrokroma displayer tillverkade genom att kombinera vapor phase polymerization och screentryckning: 

Elektrokroma displayer tryckta/integrerade för användning i transparenta displayer och smarta multifunktionella fönster:

Det största framsteget publicerades i Scientific Reports sommaren 2022. Artikeln handlar om screentryckta matrisadresserade elektrokroma displayer, där drivningen förenklas genom att använda ett passivt adresseringsprotokoll. Den här displaytypen möjliggör användning i en rad olika IoT-tillämpningar, de kan t.ex. användas för dynamiska QR-koder (se bilden ovan) eller för att generera bilder med olika gråskalenivåer:     

Peter Andersson Ersman

Kontaktperson

Peter Andersson Ersman

Forskare

+46 76 115 88 55

Läs mer om Peter

Kontakta Peter
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Björn Norberg

Kontaktperson

Björn Norberg

Affärsutvecklare

+46 10 228 41 21

Läs mer om Björn

Kontakta Björn
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.