Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Cementbaserad injektering (material, injekteringsmetoder och mätningar)

Cement injektering är en av de mest använda teknikerna inom svensk infrastruktur i syfte för tätning och förstärkning av infrastrukturer. Men användning av injekteringsbruk är inte bara begränsad till det. De olika tillämpningsområden beror främst på dess krävande ekonomiska, miljömässiga och hållbarhetsfördelar.

mixing-1

Injektering är en av de vanligaste metoderna som ofta används i byggnation och underhåll av både byggnader och underjordiska infrastrukturer. Bland materialen som används vid injektering har cementbaserade injekteringsbruk visat sig vara mer miljövänliga, ekonomiska och hållbara än kemiska injekteringsbruk (t.ex. natriumsilikat, akrylat, lignin, uretan och resinbaserad bruk). Normalt används cementbaserade injekteringsbruk i olika applikationer i syfte för tätning och förstärkning av infrastrukturkonstruktioner. Några av användningsområden för cementbaserad injektering är tunnlar, bergrum, dammar, bergbultar, efterspända betongkonstruktioner, reparation av betongsprickor, undergjutning av bottenplattan till stålpelare och tunga vibrationsmaskiner. I geotermiska tillämpningar används cementbaserade injekteringsbruk främst för att underlätta värmeöverföringen mellan marken och värmebärarvätskan som ett värmeledande medium. För att använda cementbaserade injekteringsbruk i varje applikation på ett felfritt sätt bör tre olika huvudämnen övervägas försiktigt. Dessa huvudsakliga ämnen är i allmänhet injekteringsmaterial, -teknik och mätningar av dess egenskaper. Följaktligen, om ni har funderingar/frågor som t.ex.:

  • vilka råvaror och mixdesign kan uppfylla era specifika krav?
  • vilka är de rätta blandningsparametrarna för er specifika applikation?
  • vilken är rätt injekteringsteknik som kan uppfylla dina krav?
  • vilka egenskaper har era material och vilka mätmetoder/utrustningar som kan utvärdera dem på ett normenligt och tillförlitligt sätt?

Vi erbjuder rätt lösning på era önskemål/frågor.      

Dessutom, om ni har förslag på ett eget injekteringsmaterial för en specifik tillämpning och behöver verifiera egenskaperna, har vi kompetensen, kunskapen och verktygen för att kartlägga dem. Vi kan erbjuda tjänsten inte bara i laboratoriemiljö utan också i fält.


Ali Nejad Ghafar

Kontaktperson

Ali Nejad Ghafar

Senior forskare

Läs mer om Ali

Kontakta Ali
Image CAPTCHA
Skriv in de bokstäver du ser i bilden ovan

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.