Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Cellulär lättbetong (CLC)

Under de senaste decennierna har vi kunnat märka en ökande trend mot användning av lätta material i byggnader och infrastruktur. Vanlig betong till exempel är ett material med en genomsnittlig densitet på cirka 2400 kg /m3.

CLC composite element

Om man vill tillverka ett lättare alternativ, en lättbetong, finns olika strategier att tillgå för att minska dess densitet, som att byta ut det vanliga ballastmaterialet mot lättballast eller genom att på ett kontrollerat sätt föra in luft/gas i betongblandningen. Det senare alternativet används för att tillverka skumbetong, även kallad cellulär lättbetong (CLC). I CLC tillsätts luften via ett skum som först skapas med hjälp av proteiner eller ytaktiva medel/tensider och som sedan blandas med i betongen eller cementpastan.

CLC:s densitet kan variera mellan 120 och 2000 kg/m3, beroende på mängden skum som används. CLC:s mekaniska prestanda försämras dock med minskningen i densitet, på grund av att dess porositet ökar. För att kunna ha nytta av de goda fysiska egenskaperna hos lätt CLC, som till exempel god akustisk och termisk isoleringsförmåga, och för att motverka en försämring i mekanisk prestanda, kan CLC tillverkas med inblandning av olika typer av fibrer. Eller så kan CLC användas för att tillverka kompositelement tillsammans med andra material för att kunna motstå högre last. Exempel på sådana material kan vara, bland annat, metall (konstruktionsstål), fiberförstärkt polymer (FRP) eller ultrahögpresterande betong (UHPC).  

CLC har flera olika tillämpningsområden. Den kan användas för att göra kompositer lättare men har också goda termiska och akustiska egenskaper. CLC är icke brännbar, kan pumpas och är kostnadseffektivt.

Om du är nyfiken kan vi ge ytterligare information och vi kan tillhandahålla följande expertis:

  • Design och utveckling av CLC och CLC kompositmaterial
  • Vägledning för applikationer av CLC och CLC kompositmaterial
  • Experimentell karaktärisering av mekaniska, akustiska, termiska och brandegenskaper hos CLC och CLC kompositmaterial.
  • Hållbarhetsbedömning av CLC och CLC kompositmaterial med fokus på konstruktion.
  • Produktionsmetoder för CLC

Du hittar en kompetent partner hos RISE. Som ägare till en testbädd för dessa typer av material har RISE en unik miljö för forskning, utveckling och certifiering av CLC och CLC kompositmaterial. Vi har byggt upp en gedigen expertis i området genom många års forskning och utveckling. Kontakta oss gärna om du är intresserad av den fascinerande cellulära lättbetongen.

Mer information

För mer information, se den på våra projektwebbsidor:

 

Miguel Prieto Rábade

Kontaktperson

Miguel Prieto Rábade

Läs mer om Miguel

Kontakta Miguel
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.