Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Ulla Lindberg

Teknologie Doktor

Tel +46 10 516 55 38

E-post ulla.lindberg@ri.se

Kontor Borås

Avdelning Värme- och kylteknik (104102)

ORCID 0000-0001-8323-4459

Ulla forskar kring kylkedjans behov av att minska på energianvändningen, framförallt inom dagligvaruhandeln. Det är inte bara tekniken som påverkar utvecklingen inom handeln, utan även insikter om kundens beteenden i dagligvarubutikerna. Förståelse för konsumenternas upplevelser bidrar till att övervinna förutfattade barriärer och underlätta teknikförändringar mot en mer hållbar och effektiv energianvändning, samtidigt som nya lösningar även kan ge ett upplevt kundvärde och bidra till en bättre innemiljö i butiken.

I en livsmedelslokal samverkar flera olika tekniska system, från produkt till system. Energianvändningen i livsmedelsbutikernas kylar är hög och att energieffektivisera kan vara en utmaning för handlaren som vill att det skall vara enkelt, trevligt, attraktivt och funktionellt för kunden att handla kylda varor såsom mjölk, grönsaker och kött. Kylda varor i butiken skiljer sig från andra varor i butiken då de förvaras i kylmöbler i.o.m. krav på temperaturhållning.

Med olika detaljer i design och layout kan butiken kan göra skillnader, en detalj och barriär som Ulla studerat är kyldiskar, med och utan dörrar. Resultaten visar på kundens både närmanden och undvikande beteenden och att dörren på kyldisken kan vara både problematisk och positiv.

Flera studier och rapporter som presenterar möjligheter till ökad energieffektivisering finns att tillgå, många finns på BELIVS hemsida som Ulla varit projektledare för och koordinerat. www.belivs.se

Ulla har varit samordnare för ett flertal olika stora och externa projekt med gott resultat.