Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
-

Positiva listor för substitution av farliga ämnen

Här hittar du Substitutionscentrums sammanställning över positiva listor, listor med alternativ till oönskade kemikalier, material eller produkter.

Positiva listor är sammanställningar av säkrare alternativ till oönskade kemikalier, material eller produkter. Själva alternativen är granskade och bedömda utifrån säkerhet, men kriterierna kan variera mellan listorna. Listorna är därmed ett bra verktyg för när du ska leta bättre alternativ - men det är fortfarande viktigt att sätta sig in i vilka kriterier som står till grund för listan.

Substitutionscentrum har sammanställt ”Positiva listornas lista” som idag innehåller ungefär 45 exempel. Listorna täcker kemikalier, varor och material som är indelade antingen generellt eller branschspecifikt. Det finns även hänvisningar till vem som gett ut listan och detaljer kring vilka kriterier som står bakom urvalsmetoden. 
Vi har gjort sammanställningen i Excel för att du enkelt sa kunna sortera på bransch eller funktion, beroende på vad du är intresserad av.

Hittar du inte det du söker? Glöm inte att det finns ytterligare 30 resurser i form av databaser, marknadsplatser, fallstudier mm. i Substitutionsguiden. 

Tips! Det kommer hela tiden nya positiva listor som vi uppdaterar vår Excel-fil med. Besök därför vår hemsida regelbundet.

Hämta Positiva listornas lista

 

3 exempel på positiva listor

INERIS: Franska institutet för Industriell säkerhet och miljöskydd har substitutionslistor för: ftalaterCMR (Ämnen som är Cancerogena, Mutagena, Reproduktionsstörande) och bisfenol A.

SUBSPORTplus: På Substitution Support Portal finns omfattande bedömningar för alternativ till Chloroalkanes, Chromium VI and compounds, Bisphenol A, Lead, Nonylphenol and ethoxylates, Tetrachloroethylene, Formaldehyde, Brominated Flame retardants (HBCDD), Parabens

TCO Certified är en certifiering för elektroniska produkter: På deras hemsida finns "TCO Certified Accepted Substance List" för mjukgörare, flamskyddsmedel och processkemikalier som är bedömda med metoden GreenScreen.

Tips! Kontakta Substitutionscentrum om du vill ha hjälp med vilka listor som är relevanta för ditt ämne, produkt eller funktion.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nina Melander

Kontaktperson

Nina Melander

Rådgivare Substitutionscentrum

Läs mer om Nina

Kontakta Nina
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.