Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
-

Positiva listor för substitution av farliga ämnen

Här hittar du Substitutionscentrum sammanställning för listor med alternativ till oönskade kemikalier, material eller produkter.

Positiva listor innehåller säkrare alternativ till farliga kemikalier, material eller produkter. Listor är ett bra verktyg för att leta bättre alternativ, men ersätter inte en egen bedömning. I vår sammanställning, uppdaterad i januari 2023, finns 50 webbplatser som innehåller information om alternativ. Information om alternativen kan variera kvalité och likaså deras bedömning. Kriterierna för vad som inte tillåts på listorna varierar så läs vad som gäller för respektive lista du är intresserad av. Substitutionscentrum har inte gjort en bedömning av innehåller på listorna utan gjort en uppskattning över resurser som sannolikt innehåller information om säkrare alternativ. 

Hittar du inte det du söker? Glöm inte att det finns ytterligare 30 resurser i form av databaser, marknadsplatser, fallstudier mm. i Substitutionsguiden. 

Hämta Positiva listornas lista

3 exempel på positiva listor

INERIS: Franska institutet för Industriell säkerhet och miljöskydd har substitutionslistor för: ftalaterCMR (Ämnen som är Cancerogena, Mutagena, Reproduktionsstörande),  bisfenol A och PFAS. 

SUBSPORTplus: På Substitution Support Portal finns rapporter med alternativ till kloralkaner, bisfenoler, bly, formaldehyd, parabener och bromerade flamskyddsmedel. 

TCO Certified: "TCO Certified Accepted Substance List" är en lista för elektronikbranschen med information om mjukgörare och flamskyddsmedel i plast samt processkemikalier. 

Tips! Kontakta Substitutionscentrum om du vill ha hjälp med vilka listor som är relevanta för ditt ämne, produkt eller funktion.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nina Melander

Kontaktperson

Nina Melander

Rådgivare Substitutionscentrum

+46 10 516 52 16

Läs mer om Nina

Kontakta Nina
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.