Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
SEEL GBG

SEEL accelererar utvecklingen av nya elfordon

De elektriska fordonen utvecklas snabbt. Men det behöver gå ännu snabbare – för att klara klimatomställningen och möta marknadens krav.
– Det gäller att göra något tekniskt ännu bättre, men också billigare, säger Martin Gustavsson, forskningschef på Swedish Electric Transport Laboratory (SEEL).

På bara några år har vi fått elfordon som fungerar utmärkt, går snabbt att ladda och kan köras långt. Samtidigt har priserna sjunkit, vilket gör att allt fler har råd att köpa dem. 

Men det är inte tillräckligt. 

Regler och konsumenters förväntningar kräver snabbare omställning 

Omställningen behöver accelereras – dels av regulatoriska skäl, som EU:s plan att stoppa försäljningen av fossila fordon till 2035, men också på grund av marknadens förväntningar. 

– För att driva på övergången till elfordon behöver man göra mer. Batterierna behöver utvecklas för att bli billigare, ta mindre plats och inte väga lika mycket. Samtidigt måste elmaskinerna bli ännu mer effektiva. Allt för att minska kostnaden för slutkunden, säger Martin Gustavsson, forskningschef på SEEL. 

Han har forskat inom elektromobilitet sedan 2012 och har sett en enorm utveckling sedan dess – inte bara tekniskt, utan också i hur allmänheten ser på elfordon. 

– Då fanns en skepsis kring räckvidd och pris. Men de senaste åren har vi passerat en tröskel. Nu har elfordonen verkligen tagit en stor plats i samhället, laddningsinfrastrukturen har byggts ut och så vidare, säger Martin Gustavsson. 

Samtidigt är det fortfarande många som ännu inte har tagit steget. 

– Det finns ju väldigt många anledningar till det. Rent teknologiskt finns det numera ingen anledning att oroa sig. Men sedan har vi andra utmaningar – kostnaderna är en sådan sak, säger Mikael Stallgård, marknadschef på SEEL. 

Batterierna en av knäckfrågorna 

När elbilarna kom var de i mångt och mycket en prestigeprodukt. Men alla behöver inte ha en sportbil som gör 0 till 100 på 1,9 sekunder. 

Det har börjat ändras, men det behöver hända ännu mer. 

– Vi måste ha elbilar i hela spektrumet av prestanda. För att nå en bred marknad måste det finnas modeller som passar alla olika människor i samhället, säger Mikael Stallgård. 

Vi återkommer till batterierna. Att förbättra dem – samtidigt som de blir billigare och mer hållbara – är en av knäckfrågorna. 

– Det gäller hela tiden att hitta den där balansen – att göra något tekniskt bättre, men också billigare. På batterisidan arbetar man till exempel både med att förbättra befintliga kemiska sammansättningar och med att ta fram helt nya batterikemier. Det handlar om vilka mineraler man använder, hur mycket energi man får in på en viss yta, och vad det kostar, säger Martin Gustavsson och fortsätter: 

– Samtidigt ser vi hur programvara spelar en allt större roll, genom uppdateringar kan man förbättra energieffektiviteten utan att byta ut några fysiska delar. Det är också ett sätt att göra produkterna bättre, smartare och mer hållbara. 

För att accelerera utvecklingen av elfordon måste man prova nya lösningar

Testanläggningar i Göteborg, Nykvarn och Borås 

Här spelar SEEL, ett samarbete mellan RISE och Chalmers, en viktig roll. SEEL arbetar med utveckling av elektromobilitet på sina testanläggningar i Göteborg, Nykvarn och Borås. 

Bland kunderna finns Volvokoncernen, Scania, Heart Aerospace och den norska batteritillverkaren Elinor. 

– För att accelerera utvecklingen av elfordon måste man prova nya lösningar, och för att man ska våga göra det på marknaden måste man först testa dem tekniskt på ett tillförlitligt sätt. Det är det vi erbjuder, säger Martin Gustavsson. 

På SEEL utförs allt från prestandaprovning av batterier och kompletta fordon till säkerhetskritisk testning – samtidigt som man bedriver forskningsverksamhet, bland annat i samarbete med forskare på RISE och Chalmers. 

– Vi är helt unika med att ha allt det här under samma paraply – även om man tittar utanför Sverige, säger Martin Gustavsson. 

Ambitionen är att vara ett testcenter i absolut världsklass som ger kunderna det stöd de behöver i både utvecklingsfas och inför marknadsintroduktion.

– Det finns också en neutralitet, i och med att vi ägs av RISE och Chalmers. Därför vill vi också vara en arena för samarbete och nätverk, där olika företag kan träffas och utbyta erfarenheter. På så vis kan vi bidra till att accelerera elektrifieringen i samhället för en hållbar framtid, säger Martin Gustavsson. 

Om SEEL 

SEEL, Swedish Electric Transport Laboratory, är ett nationellt testcenter för forskning och utveckling inom elektromobilitet. Det är ett samarbete mellan RISE och Chalmers tekniska högskola, med syftet att påskynda omställningen till elektrifierade transporter genom avancerad provning, forskning och innovation. 

SEEL har tre anläggningar i Sverige – Göteborg, Borås och Nykvarn – där man tillhandahåller oberoende testmiljöer för provning av batterier, elmaskiner och kompletta fordon, säkerhetskritisk testning och utveckling av nya tekniker inom laddning och energilagring.

Martin G. H. Gustavsson

Kontaktperson

Martin G. H. Gustavsson

Forskningschef SEEL

+46 10 228 44 21

Läs mer om Martin

Kontakta Martin
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.