Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Testning i skola

Hur minskar vi saltet i ärtbaserade produkter?

Projektets har studerat frågor relaterade till den höga salthalt som ofta finns i växtbaserade livsmedel. Arbetet fokuserade på att minska saltmängden i proteinisolat från gula ärtor. Dessutom genomfördes en konsumentstudie av måltider baserade på växtproteiner på en gymnasieskola i Jönköping.

I projektet så har metoder utvecklades för att framställa proteinisolat från ärtor (Pisum sativum) som minimerar användningen av natriumbaserade kemikalier. Metoden utvecklades för att har en låg halt av natrium och minskat innehåll av antinutrienter samtidigt som att ge ett högt utbyte av protein. Funktionaliteten hos isolaten och köttanalogerna utvärderades med kemiska och fysikaliska analyser för att förstå hur de skulle kunna användas i produkter. 

Produktionsprocessen har även bedömts på livscykelbasis för att undersöka den nyutvecklade processens miljömässiga hållbarhet. Effekten av minskad saltkonsumtion i växtbaserad kost har bedömts ur ett näringsperspektiv med hänsyn till breda samhälleliga effekter.

Effekterna av den förändrade salthalten på proteiningrediensernas och produkternas sensoriska egenskaper har också undersöktes. Det utvecklades även strategier för att säkerställa konsumenternas gillande av måltider som innehåller dessa produkter. Måltiderna utvärderades i konsumenttester som genomförs i en gymnasieskola i Jönköping.

Projektets mål var att bidra med positiva effekter för miljö, folkhälsa och samhällsekonomi genom: 

  • Lägre klimatpåverkan genom ökad konsumtion av välsmakande och hållbara livsmedel baserade på växtproteiner.
  • Förbättrad folkhälsa genom ett minskat intag av både salt och substanser som hämmar upptaget av viktiga mineraler.
  • Förstärkning av det svenska livsmedelssystemet och dess försörjningsberedskap genom inhemsk odling och produktion av växtproteiner.

Efter två års forskning har projektet nått sitt slut, och resultaten presenteras i detta seminarium. Vi kommer att lära oss hur man kan sänka salthalten i växtbaserade livsmedel genom att optimera produktionsprocessen, och om dess effekter på sensoriska egenskaper, konsumentpreferenser, näringskvalitet och miljö. Resultaten kommer även att diskuteras från industrins perspektiv.

Vi välkomnar deltagare från akademi, industri och offentlig verksamhet att ta del av projektets resultat och att lära sig mer om möjligheterna till saltreduktion i växtbaserade livsmedel.

Projektet har gjorts i samarbete mellan Lantmännen ekonomisk förening, Jönköpings Kommun, Livsmedelsföretagen och RISE.
 

Digitalt slutseminarium den 11 November!
11 nov 2025
13:00-15:00
Digitalt via Zoom, Göteborg, Sverige
10 november 2025

Kostnadsfritt men registrering krävs

Obegränsad
Digitalt,
Webbsändning
Talare
Program
Webbsändning

Seminariet kommer sändas via Zoom

Talare

Tim Nielsen

Forskare, RISE

Tim är en senior forskare på RISE som länge arbetat med frågor relaterat till saltsänkning. Tillsammans med industri, Västra Götalandsregionen samt Vinnova har Tim tagit fram en webutbilning inom saltsänkning i livsmedel:  https://www.ri.se/sv/expertisomraden/utbildningar/redusalt-saltreduktion-i-livsmedel 

Joshua Mayers

Forskare, RISE

Jun Niimi

Forskare, RISE

Marta Angela Bianchi

Forskare, RISE

Edoardo Desiderio

Forskare, RISE

Karin Arkbåge

Lantmännen
Program

Mötet är digitalt och presentationerna sker på engelska.

  • Tim Nielsen: Introduction to the project “Plant-based protein isolates with low sodium content for production of healthy and sustainable foods”
  • Joshua Mayers: Producing healthier pea protein isolates – what are the opportunities and trade-offs?
  • Jun Niimi: Development of sustainable and tasty meals with low sodium content
  • Marta Angela Bianchi : Nutritional quality and health impact of low-sodium pea protein isolate-based meals
  • Edoardo Desiderio: Greener proteins, healthier plates: environmental insights on low-sodium pea protein ingredients and meals
  • Karin Arkbåge: Industry perspective, Lantmännen

Kontaktperson

Tim Nielsen

Forskare

Läs mer om Tim

Kontakta Tim
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Astrid Ahlinder

Kontaktperson

Astrid Ahlinder

Forskare

+46 10 516 55 47

Läs mer om Astrid

Kontakta Astrid
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.