Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Marco-lucisano-samhällsbyggnad

Vi kan inte lösa dagens problem med gårdagens tänkande

Den 16 juni 2023 har regeringen bjudit in representanter från näringslivet, civilsamhället, intresseorganisationer och akademi till ett nationellt klimatmöte. Det nationella klimatmötet blir en avslutning på rundabordssamtalen, och en viktig del i att förankra arbetet med att ta fram regeringens handlingsplan för hur klimatmålen ska nås.

Tillsammans med min kollega Johanna Mossberg representerar jag RISE vid mötet. RISE har ett särskilt uppdrag från regeringen att bistå näringslivet i genomförandet av färdplanerna för fossilfri konkurrenskraft som tagits fram inom ramen för initiativet Fossilfritt Sverige. Därmed har vi också en mycket god insikt både kring sektorsfrågor och sektorgemensamma frågor.  

Vidare så har RISE inom ramarna för detta uppdrag bistått Fossilfritt Sverige i arbetet med att ta fram förslag till nationella strategier för färdplaneövergripande frågor som vätgas, användning av biomassa, energieffektivitet och påbörjar nu ett liknande uppdrag inom bio-CCS. Vi stödjer även Klimatpolitiska rådet med analyser för att bredda och fördjupa förståelsen av klimatpolitikens möjligheter och effekter.

Vår sammanfattade slutsats är att en central del av lösningen är att inte som idag utgå från hur dagens branscher och hur aktörerna i dagens system uttrycker sina behov för att lösa klimatfrågan.

Det krävs ett systemtänk tvärs olika branscher för att nå en omställning som är effektiv på samhällsnivå och i linje med våra mål. Vi kan inte lösa dagens problem med gårdagens tänkande. Det behövs bredare systemtänk, nya affärsmodeller och mer cirkulära resursflöden som tar in digitaliseringens möjligheter för att nå en innovationshöjd som stärker Sveriges konkurrenskraft i en framtida fossilfri ekonomi.

Som ett led i RISE uppdrag från regeringen att bistå näringslivet med genomförandet av färdplanerna har RISE analyserat dem och identifierat ett antal gap, överlapp och förbättringspotentialer, däribland dessa:

  • Indelningen i branscher var en förutsättning för att samla aktörer och skapa realistiska färdplaner, men leder samtidigt till ett sämre systemperspektiv. Samtliga färdplaner förutsätter ökad efterfrågan och produktion i nuvarande system – om färdplanerna genomförs var för sig så går ekvationen inte ihop på samhällsnivå.
  • Det finns en övervägande tyngd på produktionsstrategier såsom teknikbyten och förbättringar i produktionsstegen, dvs. inkrementell förbättring snarare än banbrytande omställning.
  • Detta innebär också att det till stor del saknas fokus på att ställa om affärsmodeller och beakta konsumtions- och efterfrågesidan av omställningen, vilket skulle ge förutsättningar för att angripa grundorsaker snarare än effekter.
  • Digitaliseringen som möjliggörare har stor potential att konkretiseras, inte minst med stark koppling till nya affärsmodeller och -möjligheter.

Fem omställningsacceleratorer

Ska vi sammanfatta på en 5-punktslista vad RISE ser som särskilt viktigt för att gynna en hållbar klimatomställning är det:

  • Elektrifiering – där innovationer i näringslivet och tillgång till el är nycklar, vilket i sin tur sätter fokus på elproduktion, distribution, effektivisering och tillståndsprocesser. Implementeringsnära forskning och innovation är nödvändig för att lösa upp knutarna som bromsar utvecklingen och ett ”Energikliv” i form av ett sektorsövergripande innovationsprogram kan koordinera aktörerna och påskynda implementationen av nya lösningar. RISE inviger under 2023 flera storskaliga test- och demonstrationsmiljöer till stöd för transportsystemets elektrifiering. RISE bedriver även innovation av tillståndsprocesser.
  • Digitalisering som möjliggörare – där digitalisering i alla dess former nyttjas som motor för omställning. RISE har en omfattande verksamhet som forskar och utvecklar lösningar byggda på bland annat AI, 5G, och IoT.
  • En ny syn på resurser och resurseffektivitet – där linjär ekonomi övergår till en cirkulär ekonomi och där funktioner, snarare än produkter, säljs. RISE har under många år bedrivit forskning om sambandet mellan klimatnytta och konkurrenskraftiga cirkulära affärsmodeller.
  • Tydligare målbilder – där kunskap används mer effektivt och samarbetet mellan det privata och det offentliga förbättras. Genom initiativet Omställningslyftet som drivs av bland andra RISE och Tillväxtverket ska små och medelstora företag erbjudas coachning och rådgivning för att vara fortsatt konkurrenskraftiga i övergången till mer hållbara värdekedjor.
  • Systemfrågeställningar – där arbetet för utsläppsminskningar kan gå hand i hand med klimatanpassning, biologisk mångfald och andra samhälleliga hållbarhetsmål. Nyttjar vi inte de synergier som finns mellan olika mål och överbryggar vi inte de målkonflikter som finns så blir klimatarbetet långt mindre effektivt och hållbart.

Brett faktabaserat synsätt krävs

Inom ramen för uppdraget med att stötta näringslivet och offentlig sektor i omställningen mot ett mer hållbart samhälle det har RISE en omfattande verksamhet som inkluderar såväl affärsmässig som teknisk utveckling, utvärdering och verifiering samt främjande av omställning.

Klimatomställningen kräver ett brett synsätt för att bli effektiv på en samhällsnivå. Och på RISE finns just den samlade kompetensen som behövs för en bred systemförståelse. Därför både kan och vill vi stötta regeringen i att ta fram en handlingsplan som grundar sig i fakta och bredd för att på riktigt bidra till en handlingsplan som gynnar hela samhällets konkurrenskraft samtidigt som en genomgripande klimatomställning.

Samtidigt som vi fortsatt och kraftfullt fortsätter stödja näringslivet och offentlig sektor i omställningen mot ett mer hållbart samhälle.

Marco Lucisano,
Divisionschef Samhällsbyggnad,
RISE Research Institutes of Sweden

Marco Lucisano

Divisionschef Samhällsbyggnad

Läs mer om Marco

Kontakta Marco
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.