Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Klickar av färg på rad. Från blått, lila, rött, gult och till grönt.
Foto: Image by <a href="https://www.freepik.com/free-photo/colorful-paint-trails-white-background_5308072.htm#query=colours&position=4&from_view=search&track=sph">Freepik</a>

Tillgänglighet, ett verktyg för delaktighet

Det pågår ett intensivt arbete för att stärka tillgängligheten i våra digitala miljöer. Det är viktigt för att skapa ett socialt hållbart samhälle där individer kan interagera, agera och ta del av samhället jämlikt. Detta är en del i de globala målen Agenda 2030, för att vi ska klara det krävs att vi också fokuserar på hur vi ökar delaktighet.

Oavsett om det är våra fysiska eller digitala miljöer så handlar tillgänglighet om att sänka omgivningens krav så att de matchar individens förmåga i situationen. Det är omgivningens krav som skapar ett funktionshinder. Att designa tillgängligt innebär att vi skapar miljöer och innehåll som inte exkluderar individer, på grund av till exempel en funktionsnedsättning.

Tillgänglighet, för ökad delaktighet

I insatsen med digital tillgänglighet är det viktigt att vi inte glömmer det högre syftet, att öka delaktigheten. Det är lätt att vi fokuserar på att just tillgängliggöra innehåll och att uppfylla lagkrav att vi glömmer att lyfta blicken och ser hur vi faktiskt skapar inkludering och delaktighet.

Att ta del av innehåll eller att inkluderas i skapandet och kurerandet av detta har en betydande skillnad. I skapandet förflyttas en person från åskådare till aktör och i det ges individen makt att påverka, förändra och bidra. Skapande utvecklar oss, lär oss och ger oss möjlighet att förändra vår position. För att denna förflyttning ska ske behöver vi möjliggöra för engagemang och delaktighet. Tillgänglighet är i detta ett verktyg för ökad delaktighet.

Lagar och tillgänglighet

Arbetet med tillgänglighet intensifieras just nu bland annat tack vare de skärpta lagkrav i Webbtillgänglighetsdirektivet implementerat i DOS-lagen: lagen om tillgänglighet till digital offentlig service och år 2025 Tillgänlighetsdirektivet som inkluderar produkter från privata aktörer. För att underlätta arbetet kopplas dessa direktiv till WCAG som ingår i den europeiska standarden EN301549. (https://www.w3.org/TR/WCAG22/)

Web Content Accessbility Guidelines (WCAG) är riktlinjer med tillhörande framgångskriterier för att  ta fram mer tillgängliga digitala miljöer. Det är riktlinjerna för WCAG som ska följas för att ta fram en tillgänglig mjukvara oavsett om det är hemsida, applikation, system eller dokument. Kom ihåg att även om WCAG får in mycket så täcker det inte in allt som krävs för att skapa en tillgänglig miljö.

Ett första steg mot ökad delaktighet

Det kan verka stort att utöver att designa tillgängliga system, tjänster och produkter också skapa delaktighet. Ett enkelt sätt att börja är att inkludera de personer som vi skapar tillgängligheten för i våra design- och utvärderingsprocesser. Stämma av behov, hinder, visioner och öppna upp processen för att få in fler erfarenheter och perspektiv. Det finns många olika aktiviteter och metoder som kan appliceras för detta, några exempel är designworkshops med fokus på inkludering, intervjuer med behovsägare, kontinuerliga användningstester, enkäter och fältstudier.

Det viktiga i detta är att perspektivet kommer in från början i arbetsprocessen och finns med genom hela resan för att vi ska kunna fatta våra designbeslut baserat på insikter och inte antaganden.

 

Behöver ni hjälp med att komma igång eller utveckla ert tillgänglighet- och inkluderingsarbete?

RISE hjälper gärna till och stöttar er i ert arbete för ett inkluderande och socialt hållbart samhälle. 

Vad vi gör: 

  • Utbildar inom tillgänglighet och inkludering
  • Driver och stöttar inkluderande designprocesser 
  • Utför användningstester med målgrupp 
  • Granskar hemsidor, dokument och appar mot lagkrav och standarder 
Lovisa Fris Åsum
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.