Kontaktperson
Maciej Wysocki
Projektledare
Kontakta MaciejFramtidens energisystem bygger på batterier. Men medan andra länder och regioner säkrat hela kedjan – från råvara till färdig produkt – har Europa tappat fart och kämpar med fallerade satsningar.
Hur ska vi vända utvecklingen?
Det är tuffa tider för batteritillverkare i hela Europa. Har Sverige och Europa överhuvudtaget förutsättningar att lyckas med batteriutveckling?
Problemet sträcker sig egentligen långt tillbaka i tiden. Under 1980- och 1990-talet dominerade japanska och europeiska batteritillverkare, men ett strategiskt europeiskt beslut att avstå från litiumtekniken blev ödesdigert. När den nya batteriboomen tog fart fick Europa i princip starta från noll – samtidigt som länder i andra regioner byggt en hel värdekedja, från gruva till fabrik.
– Ta Kina som exempel. Vi visste att de köpte upp gruvor och bearbetningsanläggningar i Afrika och Sydamerika. Det var ingen hemlighet, men på något sätt valde vi att inte agera, säger Maciej Wysocki, affärsutvecklare på RISE.
Han har arbetat med batterier i 20 år och ser en europeisk batteribransch med stark vilja – men med en bristande struktur. Samtidigt råder överproduktion, dumpade priser och pressade marginaler internationellt. Över 40 procent av de planerade batterifabrikerna inom EU är nu skrotade eller pausade på obestämd tid.
– Europa har tappat fart, och det beror delvis på att man försöker göra allt på en gång. Man börjar på Omega innan man ens är klar med Alfa, säger Maciej Wysocki.
Det är ett misstag som han menar kan bli kostsamt; produktion, återvinning, katodugnar och internationell expansion – samtidigt, innan man hunnit bygga upp tillräckligt mycket intäkter.
Men det är inte bara affärsmodellerna som haltar. På många håll i Europa saknas såväl kompetens som industrialiseringsförmåga.
Samtidigt behövs en europeisk batteriproduktion för att kunna bygga ett effektivt och hållbart energisystem för framtiden.
– Vi måste kunna producera batterier i Europa. Det är inte hållbart att förlita sig på import – varken ekonomiskt eller politiskt. Det här handlar om att skapa vår egen framtid, säger Christina Jönsson, marknadschef på RISE.
Det finns också regioner med ett bättre utgångsläge. Christina Jönsson pekar särskilt på Norden – här finns det tillgång till hållbar energi, geologiska förekomster av flera viktiga mineraler och ett starkt miljöregelverk.
– Vi har förutsättningar som inte existerar någon annanstans. Dessutom har vi en befintlig gruvindustri och god politisk stabilitet, vilket är en styrka när försörjningskedjor ifrågasätts. Även om vi inte har allt i dag, så finns potentialen, säger hon.
Men för att lyckas krävs att Sverige fokuserar och identifierar vilka delar av batterivärdekedjan vi faktiskt kan bli bra på, i stället för att försöka kopiera andra länders modell för storskalig produktion.
Ett svar kan vara att satsa där marginalerna finns – till exempel inom moduler, pack och batteridesign. Eller på återvinning och smartare återbruk, där Sverige redan har styrkor.
Det finns också ett ökande intresse för alternativa teknologier.
– Natrium är ett exempel. Det kan fungera som en drop-in-kemi för litium i många processer, men med råvaror som är mer lättillgängliga, säger Maciej Wysocki.
Just diversifiering, både tekniskt och geografiskt, kan bli avgörande när behovet av pålitliga leveranskedjor för batterier växer. Även på EU-nivå börjar förutsättningarna att förändras.
– Critical Raw Materials Act, EU:s förordning för säkrad tillgång till viktiga råvaror, pekar tydligt på att vi behöver öka inhemsk produktion och minska importberoendet. Det handlar inte bara om att trygga tillgången på strategiska mineraler, utan också om att korta tillståndsprocesser och bygga upp hela värdekedjor inom EU, säger Christina Jönsson.
Vi kommer ha en elektrisk framtid – särskilt om vi satsar på vind och sol. Då är det batterier som gäller.
Förutsättningarna finns redan. Med rätt satsningar kan Sverige ta en ledande roll i uppbyggnaden av en mer robust och oberoende batterivärdekedja i Europa.
I det arbetet fungerar RISE som en bro mellan forskning och industri, med kapacitet att stötta hela vägen från cellkemi och modulproduktion till återvinning och simulering.
– Vår styrka är att vi jobbar mer tillämpat, vi tar resultaten ett steg närmare industriell nytta. Vi hjälper företag att gå från labb till produktion, säger Maciej Wysocki.
Inom till exempel området modul och pack kan RISE stötta med allt från simulering, design för återvinning och hållfasthet till fogning, pressning och materialval.
– Vi hjälper till att testa och optimera de kritiska momenten i produktionen, från konstruktion till demontering – inklusive design för återvinning och återanvändning, säger Maciej Wysocki.
Det finns också planer på att etablera en ny pilotlina som skulle kunna fungera som en nationell testbädd där industrin kan testa koncept, processoptimera och utveckla nya lösningar.
Alla de här stegen – från nya tekniker till tydligare strategier och smartare samverkan – är avgörande. För hur vi än vrider och vänder på framtidens energisystem så kommer vi inte undan batterierna.
– Vi kommer ha en elektrisk framtid – särskilt om vi satsar på vind och sol. Då är det batterier som gäller. Du kan göra vätgas eller elektrobränsle, men då förlorar du upp till 80 procent av energin på vägen. Batterier har fortfarande högst verkningsgrad. Det är svårt att göra det på något bättre sätt, säger Maciej Wysocki.