Kontaktperson
Lisbeth Magnusson
Revisor
Kontakta LisbethInomhusmiljöer står för en stor del av en byggnads klimatpåverkan – men hamnar sällan i fokus i hållbarhetsdebatten. MER Arkitekter har länge arbetat för att förändra det perspektivet. Nu är de bland de första att HI-märka sin lokal enligt den nya miljömärkningen Hållbar Interiör.
Hållbarhet har blivit ett nyckelord i fastighetsbranschen. Det talas om energieffektiva hus, fossilfria material och klimatsmarta lösningar – och det finns en uppsjö av olika miljömärkningar och certifieringar.
Men en viktig del glöms ofta bort.
– När vi pratar om hållbara byggnader hamnar nästan alltid fokus på själva fastigheten, sällan på det som finns där inne, säger Nicole Morel, vd och inredningsarkitekt på MER Arkitekter, en byrå med fokus på inomhusmiljöer.
Kontorsmöbler som slängs, ytskikt som rivs ut och lokaler som byggs om när nya hyresgäster flyttar in – allt det kostar för klimatet.
– Alla hyresgästanpassningar och förädlingar som man gör av lokalerna under en fastighets livslängd har ofta större miljöpåverkan än själva husbygget, förklarar Nicole Morel.
MER Arkitekter har i många år haft hållbarhet som ledstjärna. Det började med ett starkt engagemang hos medarbetarna – i dag är cirkularitet inskrivet i företagets mål och genomsyrar varje projekt.
Byråns eget kontor i Münchenbryggeriet i Stockholm fungerar nästan som ett testlabb. Den slitna köksinredningen har målats om i stället för att bytas ut, gardiner har sytts av spillbitar och en förvaringslösning har byggts av restmaterial.
– Vi tar tillfället i akt att testa på oss själva, och det blir väldigt fint. Det finns fortfarande en föreställning om att återbruk är något tråkigt, men det kan vara en kul och kreativ resa som dessutom gör miljön både mer personlig och mer mänsklig, säger Nicole Morel.
När Hållbar Interiör (HI) lanserades såg MER Arkitekter en chans att testa sitt hållbarhetsarbete i skarpt läge – och visa att de lever som de lär.
HI är en ny typ av miljömärkning som riktar blicken mot just insidan av lokalerna, och MER var bland de första att få sina lokaler granskade.
– Vi ville testa att HI-märka vår egen lokal för att förstå hur det fungerar i praktiken, så att vi sedan kan hjälpa våra kunder att göra samma sak, säger Nicole Morel.
Hon berättar att många kunder vill arbeta hållbart med sina inomhusmiljöer, men att det ofta har varit svårt att veta exakt hur man ska tänka och agera.
Med Hållbar Interiör blir det mer konkret.
– Alla vill vara hållbara men det har inte funnits någon standard att utgå ifrån, man har fått uppfinna sina egna lösningar och sätt att räkna på. HI-märkningen ger en tydlig struktur – något att förhålla sig till, peka på och prata utifrån, säger Nicole Morel.
HI-märkningen har tagits fram gemensamt av aktörer inom bland annat arkitektur, möbelindustri och fastighetsförvaltning. Det är Sveriges första miljömärkning som granskar hela lokalens insida – från möbler och ytskikt till hur lokalen är planerad och kan förändras över tid.
HI-märkningen ger en tydlig struktur – något att förhålla sig till, peka på och prata utifrån
Märkningen verifieras av RISE, som en oberoende part, vilket ger den hög trovärdighet.
– Det här är en verifiering, inte en certifiering. Det betyder att granskningen bygger på fasta kriterier och konkreta svar – inte tolkningar. Du ska till exempel kunna visa hur gamla dina möbler är, inte bara beskriva hur du jobbar med hållbarhet, säger Lisbeth Magnusson, revisor på RISE.
När en HI-märkning ska genomföras begärs dokumentation in: Vad har använts? Hur gammalt är det? Var kommer det ifrån?
– Vi går igenom kriterierna, granskar dokumentationen och gör också ett fysiskt besök i lokalen. Vi tittar på hur den är uppbyggd och ber ofta om kompletterande underlag – det kan handla om ritningar, inköpsbevis eller ålder på möbler, berättar Lisbeth Magnusson.
Hållbar Interiör, som lanserades hösten 2024, kan bidra till att både minska klimat- och miljöpåverkan och göra lokaler mer attraktiva. Det gör märkningen intressant för både offentliga och privata aktörer.
– Jag tror absolut att det finns potential för att det ska bli en självklar branschstandard. Ju fler som använder samma modell, desto större effekt kan det få på klimatet, säger Nicole Morel på MER Arkitekter.
Byrån har redan utbildat två egna HI-coacher som arbetar operativt i projekt – med uppdraget att guida kunder genom processen mot att HI-märka sina egna lokaler.
För MER Arkitekter handlar det också om att ta ansvar.
– Det vi gör som arkitekter har per definition klimatpåverkan. Och om vi ska nå Sveriges miljömål om klimatneutralitet 2045 måste vi tänka om ganska radikalt. Vi måste börja i det vi faktiskt kan påverka direkt – och där spelar interiören en väldigt stor roll, säger Nicole Morel.