Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Forskningsingenjör Samverkande Autonoma System inriktning Human Factors

Vill du vara med och skapa morgondagens autonoma system med fokus på system av system? Trivs du med att skapa nya kontakter och se hur vi tillsammans kan skapa nytta för dem? Får du liksom vi energi av att få arbeta med de nästan oändliga möjligheterna i framtidens teknologier och vill bidra till ett hållbart samhälle?

Är detta du? Bra, för just nu så söker vi en forskningsingenjör till enheten Samverkande Autonoma System på avdelningen Industriella System med fokus på Human Factors!

Om oss
Inom avdelningen Industriella System bedrivs tillämpad forskning som undersöker möjligheterna och konsekvenserna av den digitala tekniken. I den pågående omvandlingen mot ökad digitalisering, tjänstefiering, automatisering och elektrifiering finns många obesvarade frågor, och outtömda möjligheter som vi med stort engagemang tar oss an tillsammans med våra partners för att skapa en hållbar framtid.

På vår enhet Samverkande Autonoma System arbetar vi med autonomi (funktion, samverkan, svärmar), tillämpningar (teknisk plattform, standardisering & certifiering) för drönare, markgående robotar/fordon, marina robotar/fartyg, modellering/simulering (digitala tvillingar) samt automatisering av flygledningssystem. Tekniskt arbetar vi hela vägen från problemställning till prototyp och regulatoriskt arbetar vi bland annat med standardisering, regelverk och policys.

Om rollen
Vi söker en mångfacetterad forskningsingenjör som har förmågan att arbeta med djup kompetens i flera områden men med fokus på Human Factors ur aspekten autonoma agenter i samspel med människan. Uppdragen som bedrivs inom området samverkande autonoma system hos oss på RISE är av varierande storlek och komplexitet samt sker i huvudsak i samarbete med och på uppdrag av näringsliv, myndigheter och akademi. Våra projekt är främst forskningsinriktade men även utvecklingsuppdrag förekommer. Vi genomför uppdrag i nästan alla utvecklingssteg. Vi kan gå från problemställning till färdig prototyp eller bara göra delmoment så som förstudier, integration eller utprovning.

Du kommer att arbeta med att skapa, testa, analysera och förstå samspel mellan människor, autonoma agenter, robotar och funktioner på djupet.

I din roll som forskningsingenjör med fokus på Human Factors hos oss på Autonoma System kommer dina arbetsuppgifter bland annat att vara:

  • Utveckla och använda blandade metoder för att skapa förståelse för vad som påverkar människa-maskin-interaktionen och från detta skapa systemdesign och effektiva och säkra användargränssnitt.
  • Bidra till systemutveckling genom att utforma uppgifter och funktioner för människor respektive maskiner samt hur samverkan dem emellan bör fungera.
  • Vara delaktig i design av användargränssnitt för interaktion med automatiserade funktioner och AI.
  • Definiera designprinciper för att ge support för integration mellan människa och AI.
  • Definiera, planera och genomföra användarstudier.
  • Tillsammans med kollegor, partners och kunder formulera och definiera forskningsfrågor och skriva ansökningar för nya forskningsanslag från nationella och internationella forskningsfinansiärer.
  • Planera och exekvera projekt och uppdrag, både som projektledare och projektdeltagare.
  • Ha en aktiv dialog med potentiella samarbetspartners för att säkra nya uppdrag till enheten.

Du kommer även genomföra forskning inom nya teknikområden och framtida användningsområden för att identifiera och sätta människans interaktion och förutsättningar i tidiga faser, samt genomföra forskning avseende Human Factors inom autonomi och samverkan avseende arbetsbelastning, kognitiv förmåga, stress, lärande etcetera och vara delaktig i tidiga koncept- och designfaser för att skapa goda förutsättningar. Detta baserat på forskningsresultat.

Resor förekommer i normal omfattning.

Placeringsort är Linköping eller Kista.

Vem är du?
Vi söker dig som har kompetens inom Human Factors kopplade till autonomi och samverkan av autonoma agenter. Troligen har du en bakgrund inom kognitionsvetenskap och/eller datavetenskap. Du brinner för forskning runt människa-maskin-interaktion och drivs av att hitta och utforska lösningar för ökad effektivitet och säkerhet inom området. Vi tror att du besitter relevanta nätverk inom området och har förmågan att snabbt sätta dig in i nya teknik- och forskningsområden. Dessutom kan du skapa erbjudanden som effektivt uppfyller våra samarbetspartners behov. Vi har tror även att du har en affärsmässighet och förmåga att skapa förtroende. Du har även den kompetens som krävs för att göra ansökningar. Dessutom har du erfarenhet av både kundrelaterat arbete och forsknings- och utvecklingsprojekt. Det är av stor betydelse att du är en lagspelare med en stark samarbetsförmåga. Du behärskar både svenska och engelska i både tal och skrift.

Är vi rätt för varandra?
Inom RISE är vi övertygade om att mångfald bidrar till en innovativ miljö där vi tillsammans utmanar gränser och utvecklar ny kunskap och kompetens för framtiden. Vi kan inte lova dig ett enkelt jobb, men vad vi kan lova dig är engagerade kollegor och några riktigt spännande och viktiga samhällsutmaningar att ta itu med. Du kommer att arbeta i en dynamisk miljö som ger dig utvecklingsmöjligheter både professionellt och personligt. Vi uppmuntrar gärna kvinnliga sökande till denna roll.

Välkommen med din ansökan!
Låter detta spännande så sök och hjälp oss gör världen lite bättre. Om du vill veta mer så är du välkommen att kontakta rekryterande chef Thomas Engelmark, +46 730 48 57 96. Sista ansökningsdag är den 23 juni 2023. Intervjuer sker löpande under ansökningsperioden.

Tjänsten kan komma att placeras i säkerhetsklass, vilket då skulle innebära att du behöver vara svensk medborgare och genomgå en säkerhetsprövning, i enlighet med säkerhetsskyddslagen för att kunna arbeta hos oss på RISE.

Fackliga representanter är Bertil Svensson, Unionen, 010-516 53 56 och Lazaros Tsantaridis, SACO, 010-516 62 21.

Om jobbet

Ort

Linköping eller Kista

Anställningsform

Tillsvidareanställning

Job type

Utveckling - tex ingenjörer/tekniker/kemister

Kontaktperson

Thomas Engelmark
+46730485796

Referensnummer

2023/318

Sista ansökningsdag

2023-06-23

Skicka in din ansökan